
Zdrowa kuchnia nie oznacza wyrzeczeń, mało smacznych potraw czy długich godzin spędzonych w kuchni. Sekretem smacznej kuchni są proste rozwiązania i świadomy wybór składników. Wystarczy odpowiedni dobór składników, aby nasze danie stało się pełnowartościowym posiłkiem – sycącym, odżywczym i zbilansowanym. W tym artykule dziele się swoimi przepisami z podziałem kategorie:
- Dania lekkostrawne
- Dania do 30 minut
- Dania idealne na wynos
- Dania mięsne
- Dania bezmięsne
Dania lekkostrawne
Dania lekkostrawne to posiłki z doborem odpowiednich technik kulinarnych, aby nie obciążały układu pokarmowego. Najczęściej stosowane metody obróbki kulinarnej to pieczenie, duszenie i gotowanie. Dania zalecane dla osób z wrażliwym układem pokarmowym, po przebytych chorobach lub dla tych, którzy chcą zjeść lekki posiłek.
Dorsz pieczony z kaszą i warzywami

Pieczone pulpety w sosie pomidorowym z ryżem

Makaron z łososiem i szpinakiem w sosie kremowym

Dania do 30 minut
Dania szybkie w przygotowaniu, zdrowe, sycące i pełnowartościowe. Idealne pomysły na obiad dla osób, które nie mają dużo czasu na gotowanie. Dzięki prostym technikom kulinarnym można przygotować bardzo smaczny i zbilansowany posiłek w mniej niż 30 minut.
Leczo z cukinii z mięsem mielonym

Penne z kurczakiem, pesto i warzywami

Makaron udon z wieprzowiną i warzywami

Dania idealne na wynos
Dania idealnie sprawdzą się zapakowane w naszym pudełku do pracy, szkoły czy na trening. Dzięki przygotowanemu wcześniej posiłku unikniesz braku energii czy sięgania po niezdrowye fast foodów lub przekąski.
Spaghetti z burratą i mięsem w sosie pomidorowym z cukinią

Makaron z brokułami i parmezanem

Tagliatelle z wieprzowiną, brokułami i marchewką

Dania mięsne
Wysoka jakość białka, aminokwasów i składników mineralnych. Mięso, odpowiednio przygotowane może być cennym składnikiem w naszej, szczególnie powinny wybierać osoby zapracowane, trenujące i dzieci w okresie wzrostu.
Pieczone pulpety w sosie pomidorowym z ryżem

Kurczak w sosie musztardowym z sałatką i ziemniakami

Kurczak w sosie pieczarkowym

Dania bezmięsne
Dania bazujące na warzywach, kaszach, makaronach i strączkach. Potrawy są bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu i układ sercowo-naczyniowy. Istotne jest, aby skomponować posiłek dostarczający także białka.
Stek z kalafiora z jajkiem i puree ziemniaczano-hummusowym

Placki ziemniaczane w sosie pieczarkowym










