- Przygotowanie składników

Bakłażana oraz paprykę należy dokładnie umyć, a następnie pokroić w kostkę lub półplastry. Mięso pokroić na kawałki i przyprawić: sól, pieprz, papryka, czosnek.
- Obsmażanie

Na patelni rozgrzać oliwę. Następnie dodać pokrojone mięso, bakłażana i paprykę, po czym krótko smażyć, 2-3 minuty na wysokim ogniu. Po tym czasie dodać kukurydzę konserwową i wymieszać.
- Przygotowanie

Do podsmażonego mięsa i warzyw dodać pomidory z puszki, wodę, gnocchi i kilka listków bazylii. Podgotować 2-3 minuty.
- Zapiekanie
Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw danie do piekarnika nagrzanego na 200 stopni (tryb góra–dół).
Zapiekaj przez około 20 minut pod przykryciem, po 10 minutach warto wymieszać, a na ostatnie 5 minut posyp parmezanem. - Podanie

Po wyjęciu z piekarnika odstaw danie na kilka minut, aby lekko przestygło. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
Na jedną porcję:
- Energia:533 kcal
- Białko:38 g
- Węglowodany:74 g
- Tłuszcz:11 g
- Błonnik:10 g
- Wapń:143 mg
- Żelazo:4 mg
- Magnez:88 mg
- Sól:2 g
Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z kurczakiem i warzywami to pyszne, sycące danie idealne na rodzinny obiad lub kolację. Kluski połączone z aromatycznym sosem pomidorowym, soczystym kurczakiem i kolorowymi warzywami tworzą wyjątkowe smaki. Całość zapiekana jest z parmezanem, który dodaje potrawie wyrazistości. Ten prosty przepis pozwala łatwo przygotować pełnowartościowy, domowy posiłek inspirowany włoską kuchnią. Sugerowane przygotowanie potrawy to 4 porcję, wykorzystując całe opakowanie gnocchi, paprykę i bakłażana.



















