Recipe Categories
56
Recipe Categories
56

Dorsz pieczony ze szparagami i ziemniakami

Kuba KomuniewskiAutor przepisu
Składniki
1
osoba(y)
  • 150 g
    Dorsz filet bez skóry
  • 10 ml
    Olej rzepakowy (10ml~1 łyżka)
  • 150 g
    Szparagi (150g~5 sztuk)
  • 6 g
    Czosnek (6g~1 ząbek)
  • 250 g
    Ziemniaki (250g~2 sztuki średnie)
  • 5 ml
    Olej rzepakowy (5ml~1 łyżeczka)
  • 1 szczypta
    Pieprz
  • 1 szczypta
    Tymianek
  • 1 szczypta
    Papryka
  • 1 plaster
    Cytryna
Wskazówki
  • Przygotowanie ziemniaków

    Najpierw obierz ziemniaki i pokrój je na równe kawałki. Następnie podgotuj je w osolonej wodzie przez kilka minut, aż będą prawie miękkie. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i ostudź je. Na koniec wymieszaj je z olejem oraz przyprawami, tak aby były równomiernie pokryte.

  • Przygotowanie szparagów

    Odetnij twarde końcówki szparagów, opłucz je i osusz. Aby mieć pewność, że będą miękkie po upieczeniu, możesz opcjonalnie podgotować je przez kilka minut.

  • Przygotowanie dorsza

    Umyj i dokładnie osusz filety dorsza. Następnie dopraw je pieprzem i tymiankiem. Dla aromatu możesz położyć na wierzchu fileta plasterek cytryny.

  • Układanie składników na blasze

    Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż podgotowane ziemniaki, szparagi i dorsza. Całość skrop olejem, na ostatnie 5-10 minut posyp szparagi rozgniecionym czosnkiem.

  • Pieczenie

    Wstaw przygotowaną blachę do nagrzanego piekarnika w 180 stopniach. Piecz przez około 15-20 minut, aż dorsz będzie miękki i łatwo rozdzielał się widelcem, a szparagi i ziemniaki będą odpowiednio przyrumienione.

Wartości odżywcze

Na jedną porcję:

  • Energia:
    486 kcal
  • Białko:
    33 g
  • Węglowodany:
    55 g
  • Tłuszcz:
    16 g
  • Błonnik:
    7 g
  • Wapń:
    85 mg
  • Żelazo:
    5 mg
  • Magnez:
    135 mg
  • Sól:
    2 g

Przepis na dorsza pieczonego ze szparagami i ziemniakami to szybkie i zdrowe danie idealne na obiad lub kolację. Filety dorsza są delikatne i soczyste, a szparagi i podgotowane ziemniaki dodają koloru i chrupkości. Całość doprawiona czosnkiem, tymiankiem i cytryną smakuje wyśmienicie i jest pełna wartości odżywczych.

Obrazki