- Przygotowanie ziemniaków
Najpierw obierz ziemniaki i pokrój je na równe kawałki. Następnie podgotuj je w osolonej wodzie przez kilka minut, aż będą prawie miękkie. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i ostudź je. Na koniec wymieszaj je z olejem oraz przyprawami, tak aby były równomiernie pokryte.
- Przygotowanie szparagów
Odetnij twarde końcówki szparagów, opłucz je i osusz. Aby mieć pewność, że będą miękkie po upieczeniu, możesz opcjonalnie podgotować je przez kilka minut.
- Przygotowanie dorsza
Umyj i dokładnie osusz filety dorsza. Następnie dopraw je pieprzem i tymiankiem. Dla aromatu możesz położyć na wierzchu fileta plasterek cytryny.
- Układanie składników na blasze
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż podgotowane ziemniaki, szparagi i dorsza. Całość skrop olejem, na ostatnie 5-10 minut posyp szparagi rozgniecionym czosnkiem.
- Pieczenie
Wstaw przygotowaną blachę do nagrzanego piekarnika w 180 stopniach. Piecz przez około 15-20 minut, aż dorsz będzie miękki i łatwo rozdzielał się widelcem, a szparagi i ziemniaki będą odpowiednio przyrumienione.
Na jedną porcję:
- Energia:486 kcal
- Białko:33 g
- Węglowodany:55 g
- Tłuszcz:16 g
- Błonnik:7 g
- Wapń:85 mg
- Żelazo:5 mg
- Magnez:135 mg
- Sól:2 g
Przepis na dorsza pieczonego ze szparagami i ziemniakami to szybkie i zdrowe danie idealne na obiad lub kolację. Filety dorsza są delikatne i soczyste, a szparagi i podgotowane ziemniaki dodają koloru i chrupkości. Całość doprawiona czosnkiem, tymiankiem i cytryną smakuje wyśmienicie i jest pełna wartości odżywczych.














