Recipe Categories
56
Recipe Categories
56

Darmowy jadłospis

Szukasz skutecznego sposobu na zdrowe odżywianie i dopasowanie kaloryczności posiłków do swoich potrzeb? Przygotowałem dla Ciebie darmowy jadłospis w pięciu wariantach: 1600 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2200 kcal i 2400 kcal. Plan żywieniowy jest skierowany dla osób zdrowych, aktywnych fizycznie, które chcą schudnąć, utrzymać wagę lub zbudować masę mięśniową. Każdy plan zawiera 4 pełnowartościowe posiłki:

Darmowy jadłospis (1600 kcal)

Energia: 1615 kcal Białko: 106g Tłuszcz: 62g Węglowodany: 171g

Śniadanie: Owsianka z karmelizowaną nektarynką

Składniki:

  • Płatki owsiane błyskawiczne 32g (4 łyżki)
  • Mleko 3,2% 57ml (1/4 szklanki)
  • Skyr naturalny 150g (1 kubeczek)
  • Nektarynka 120g (1 sztuka)
  • Miód 12g (1 łyżeczka)
  • Orzechy laskowe 15g (1 łyżka)

Przepis:

  1. Przygotowanie owsianki: Podgrzej mleko w rondelku lub w mikrofalówce, gorące mleko przelej do szklanki z płatkami i zostaw na 2-3 minuty, aby napęczniały. Przelej owsiankę do miski i wymieszaj ze skyrem.
  2. Przygotowanie karmelizowanej nektarynki: Nektarynkę umyj, przekrój na pół i usuń pestkę. Następnie pokrój owoc w ósemki. Na małej patelni wymieszaj trzy łyżki wody z jedną łyżeczką miodu i podgrzewaj, aż mieszanina zacznie lekko bulgotać. Dodaj kawałki nektarynki i smaż je po jednej do dwóch minut z każdej strony, aż zmiękną i pokryją się błyszczącą glazurą.
  3. Podanie owsianki: Na przygotowaną owsiankę wyłóż kawałki karmelizowanej nektarynki. Na koniec posyp owsiankę posiekanymi orzechami laskowymi.

II śniadanie: Serek wiejski z warzywami i pieczywem

Składniki:

  • Serek wiejski 200g (1 sztuka)
  • Rzodkiewka 30g (2 sztuki)
  • Ogórek świeży 90g (1/2 sztuki)
  • Dynia, pestki, łuskane 5g (1 łyżeczka)
  • Pieprz czarny 1g (1 szczypta)
  • Chleb graham 30g (1 kromka)

Przepis:

  1. Przygotowanie warzyw: Najpierw umyj dokładnie rzodkiewki i ogórek. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki, a ogórek w półplasterki lub kostkę.
  2. Przygotowanie dodatków: Pieczywo graham opcjonalnie podpiecz w tosterze lub piekarniku.
  3. Łączenie składników: Serek wiejski przełóż do miseczki i dodaj do niego pokrojone warzywa. Całość posyp pestkami dyni, a następnie dopraw pieprzem.
  4. Podanie: Gotowe danie podaj razem z pieczywem graham. Możesz udekorować je świeżymi ziołami, takimi jak szczypiorek lub koperek.

Obiad: Pieczone pulpety w sosie pomidorowym z ryżem

Składniki:

  • Wieprzowina, mielona 140g
  • Musztarda 5g (1/2 łyżeczki)
  • Bułka tarta 10g (2 łyżeczki)
  • Olej rzepakowy 5g (1 łyżeczka)
  • Pomidory w puszcze 200g (1/2 puszki)
  • Marchew 50g (1 sztuka)
  • Papryka czerwona 55g (1/4 sztuki)
  • Sól szczypta
  • Pieprz czarny szczypta
  • Czosnek 6g (1 ząbek)
  • Bazylia, suszona szczypta
  • Papryka w proszku szczypta
  • Ryż basmati 25g (1/4 woreczka)

Przepis:

  1. Przygotowanie mięsa: Włóż mięso mielone do miski. Dodaj sól, pieprz musztardę oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj ręką lub łyżką. Z masy mięsnej uformuj małe, równe pulpety.
  2. Podsmażanie mięsa i warzyw lub podgotowanie: Obierz marchewkę i pokrój ją w drobną kostkę. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w paski. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż pulpety z każdej strony, aby lekko się zrumieniły. Następnie dodaj marchewkę i paprykę, a całość krótko podsmaż razem. Drugą opcją jest podgotowanie pulpetów, wtedy nasza potrawa wyjdzie lekkostrawna i nie będziemy musieli zużywać oleju, który podwyższa kaloryczność.
  3. Gotowanie ryżu: W garnku zagotuj wodę i ugotuj ryż w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
  4. Pieczenie w sosie: Przełóż podsmażone lub podgotowane pulpety wraz z warzywami do naczynia żaroodpornego. Zalej je pomidorami. Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25 minut.

Kolacja: Tost z kremową jajecznicą

Składniki:

  • Chleb graham 60g (2 kromki)
  • Serek Almette śmietankowy 20g (2 łyżeczki)
  • Jaja kurze całe 55g (1 sztuka)
  • Oliwa 5g (1 łyżeczka)
  • Roszponka 25g (1 garść)
  • Pomidory koktajlowe 100g (1 garść)
  • Rzeżucha 10g (1 garść)
  • Opcjonalnie: płatki chili

Przepis:

  1. Serwowanie: Jajecznicę przełóż na pieczywo posmarowane serkiem, dodaj szczyptę płatków chili i posyp obficie rzeżuchą.
  2. Przygotowanie pieczywa: Pieczywo podpiecz na opiekaczu lub w piekarniku, gdy ostygnie, posmaruj serkiem śmietankowym i ułóż roszponkę. Pieczywo pozostaw na talerzu.
  3. Przygotowanie sałatki: Roszponkę ułóż na talerz i dodaj pokrojone pomidory koktajlowe.
  4. Kremowa jajecznica: Wbij jajka do miseczki, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie je roztrzep. Na patelni rozgrzej oliwę. Wlej na patelnię jajka i na początku energicznie zamieszaj, następnie ściągnij masę jajeczną szpatułką od boków patelni do środka, także z góry i dołu. Kontroluj czas – jajecznica powinna pozostać kremowa.

Darmowy jadłospis (1800 kcal)

Energia: 1800 kcal Białko: 112g Tłuszcz: 69g Węglowodany: 197g

Śniadanie: Owsianka z karmelizowaną nektarynką

Składniki:

  • Płatki owsiane błyskawiczne 40g (5 łyżek)
  • Mleko 3,2% 57ml (1/4 szklanki)
  • Skyr naturalny 150g (1 kubeczek)
  • Nektarynka 120g (1 sztuka)
  • Miód 12g (1 łyżeczka)
  • Orzechy laskowe 15g (1 łyżka)

Przepis:

  1. Przygotowanie owsianki: Podgrzej mleko w rondelku lub w mikrofalówce, gorące mleko przelej do szklanki z płatkami i zostaw na 2-3 minuty, aby napęczniały. Przelej owsiankę do miski i wymieszaj ze skyrem.
  2. Przygotowanie karmelizowanej nektarynki: Nektarynkę umyj, przekrój na pół i usuń pestkę. Następnie pokrój owoc w ósemki. Na małej patelni wymieszaj trzy łyżki wody z jedną łyżeczką miodu i podgrzewaj, aż mieszanina zacznie lekko bulgotać. Dodaj kawałki nektarynki i smaż je po jednej do dwóch minut z każdej strony, aż zmiękną i pokryją się błyszczącą glazurą.
  3. Podanie owsianki: Na przygotowaną owsiankę wyłóż kawałki karmelizowanej nektarynki. Na koniec posyp owsiankę posiekanymi orzechami laskowymi.

II śniadanie: Serek wiejski z warzywami i pieczywem

Składniki:

  • Serek wiejski 200g (1 sztuka)
  • Rzodkiewka 30g (2 sztuki)
  • Ogórek świeży 90g (1/2 sztuki)
  • Dynia, pestki, łuskane 5g (1 łyżeczka)
  • Pieprz czarny 1g (1 szczypta)
  • Chleb graham 30g (1 kromka)

Przepis:

  1. Przygotowanie warzyw: Najpierw umyj dokładnie rzodkiewki i ogórek. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki, a ogórek w półplasterki lub kostkę.
  2. Przygotowanie dodatków: Pieczywo graham opcjonalnie podpiecz w tosterze lub piekarniku.
  3. Łączenie składników: Serek wiejski przełóż do miseczki i dodaj do niego pokrojone warzywa. Całość posyp pestkami dyni, a następnie dopraw pieprzem.
  4. Podanie: Gotowe danie podaj razem z pieczywem graham. Możesz udekorować je świeżymi ziołami, takimi jak szczypiorek lub koperek.

Obiad: Pieczone pulpety w sosie pomidorowym z ryżem

Składniki:

  • Wieprzowina, mielona 150g
  • Musztarda 5g (1/2 łyżeczki)
  • Bułka tarta 10g (2 łyżeczki)
  • Olej rzepakowy 10g (2 łyżeczki)
  • Pomidory w puszcze 200g (1/2 puszki)
  • Marchew 50g (1 sztuka)
  • Papryka czerwona 55g (1/4 sztuki)
  • Sól szczypta
  • Pieprz czarny szczypta
  • Czosnek 6g (1 ząbek)
  • Bazylia, suszona szczypta
  • Papryka w proszku szczypta
  • Ryż basmati 50g (1/2 woreczka)

Przepis:

  1. Przygotowanie mięsa: Włóż mięso mielone do miski. Dodaj sól, pieprz musztardę oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj ręką lub łyżką. Z masy mięsnej uformuj małe, równe pulpety.
  2. Podsmażanie mięsa i warzyw lub podgotowanie: Obierz marchewkę i pokrój ją w drobną kostkę. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w paski. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż pulpety z każdej strony, aby lekko się zrumieniły. Następnie dodaj marchewkę i paprykę, a całość krótko podsmaż razem. Drugą opcją jest podgotowanie pulpetów, wtedy nasza potrawa wyjdzie lekkostrawna i nie będziemy musieli zużywać oleju, który podwyższa kaloryczność.
  3. Gotowanie ryżu: W garnku zagotuj wodę i ugotuj ryż w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
  4. Pieczenie w sosie: Przełóż podsmażone lub podgotowane pulpety wraz z warzywami do naczynia żaroodpornego. Zalej je pomidorami. Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25 minut.

Kolacja: Tost z kremową jajecznicą

Składniki:

  • Chleb graham 60g (2 kromki)
  • Serek Almette śmietankowy 20g (2 łyżeczki)
  • Jaja kurze całe 55g (1 sztuka)
  • Oliwa 5g (1 łyżeczka)
  • Roszponka 25g (1 garść)
  • Pomidory koktajlowe 100g (1 garść)
  • Rzeżucha 10g (1 garść)
  • Opcjonalnie: płatki chili

Przepis:

  1. Serwowanie: Jajecznicę przełóż na pieczywo posmarowane serkiem, dodaj szczyptę płatków chili i posyp obficie rzeżuchą.
  2. Przygotowanie pieczywa: Pieczywo podpiecz na opiekaczu lub w piekarniku, gdy ostygnie, posmaruj serkiem śmietankowym i ułóż roszponkę. Pieczywo pozostaw na talerzu.
  3. Przygotowanie sałatki: Roszponkę ułóż na talerz i dodaj pokrojone pomidory koktajlowe.
  4. Kremowa jajecznica: Wbij jajka do miseczki, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie je roztrzep. Na patelni rozgrzej oliwę. Wlej na patelnię jajka i na początku energicznie zamieszaj, następnie ściągnij masę jajeczną szpatułką od boków patelni do środka, także z góry i dołu. Kontroluj czas – jajecznica powinna pozostać kremowa.

Darmowy jadłospis (2000 kcal)

Energia: 2000 kcal Białko: 116g Tłuszcz: 77g Węglowodany: 225g

Śniadanie: Owsianka z karmelizowaną nektarynką

Składniki:

  • Płatki owsiane błyskawiczne 48g (6 łyżek)
  • Mleko 3,2% 115ml (1/2 szklanki)
  • Skyr naturalny 150g (1 kubeczek)
  • Nektarynka 120g (1 sztuka)
  • Miód 12g (1 łyżeczka)
  • Orzechy laskowe 15g (1 łyżka)

Przepis:

  1. Przygotowanie owsianki: Podgrzej mleko w rondelku lub w mikrofalówce, gorące mleko przelej do szklanki z płatkami i zostaw na 2-3 minuty, aby napęczniały. Przelej owsiankę do miski i wymieszaj ze skyrem.
  2. Przygotowanie karmelizowanej nektarynki: Nektarynkę umyj, przekrój na pół i usuń pestkę. Następnie pokrój owoc w ósemki. Na małej patelni wymieszaj trzy łyżki wody z jedną łyżeczką miodu i podgrzewaj, aż mieszanina zacznie lekko bulgotać. Dodaj kawałki nektarynki i smaż je po jednej do dwóch minut z każdej strony, aż zmiękną i pokryją się błyszczącą glazurą.
  3. Podanie owsianki: Na przygotowaną owsiankę wyłóż kawałki karmelizowanej nektarynki. Na koniec posyp owsiankę posiekanymi orzechami laskowymi.

II śniadanie: Serek wiejski z warzywami i pieczywem

Składniki:

  • Serek wiejski 200g (1 sztuka)
  • Rzodkiewka 30g (2 sztuki)
  • Ogórek świeży 90g (1/2 sztuki)
  • Dynia, pestki, łuskane 5g (1 łyżeczka)
  • Pieprz czarny 1g (1 szczypta)
  • Chleb graham 30g (1 kromka)

Przepis:

  1. Przygotowanie warzyw: Najpierw umyj dokładnie rzodkiewki i ogórek. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki, a ogórek w półplasterki lub kostkę.
  2. Przygotowanie dodatków: Pieczywo graham opcjonalnie podpiecz w tosterze lub piekarniku.
  3. Łączenie składników: Serek wiejski przełóż do miseczki i dodaj do niego pokrojone warzywa. Całość posyp pestkami dyni, a następnie dopraw pieprzem.
  4. Podanie: Gotowe danie podaj razem z pieczywem graham. Możesz udekorować je świeżymi ziołami, takimi jak szczypiorek lub koperek.

Obiad: Pieczone pulpety w sosie pomidorowym z ryżem

Składniki:

  • Wieprzowina, mielona 150g
  • Musztarda 5g (1/2 łyżeczki)
  • Bułka tarta 10g (2 łyżeczki)
  • Olej rzepakowy 15g (1 łyżeczka)
  • Pomidory w puszcze 200g (1/2 puszki)
  • Marchew 50g (1 sztuka)
  • Papryka czerwona 55g (1/4 sztuki)
  • Sól szczypta
  • Pieprz czarny szczypta
  • Czosnek 6g (1 ząbek)
  • Bazylia, suszona szczypta
  • Papryka w proszku szczypta
  • Ryż basmati 75g

Przepis:

  1. Przygotowanie mięsa: Włóż mięso mielone do miski. Dodaj sól, pieprz musztardę oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj ręką lub łyżką. Z masy mięsnej uformuj małe, równe pulpety.
  2. Podsmażanie mięsa i warzyw lub podgotowanie: Obierz marchewkę i pokrój ją w drobną kostkę. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w paski. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż pulpety z każdej strony, aby lekko się zrumieniły. Następnie dodaj marchewkę i paprykę, a całość krótko podsmaż razem. Drugą opcją jest podgotowanie pulpetów, wtedy nasza potrawa wyjdzie lekkostrawna i nie będziemy musieli zużywać oleju, który podwyższa kaloryczność.
  3. Gotowanie ryżu: W garnku zagotuj wodę i ugotuj ryż w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
  4. Pieczenie w sosie: Przełóż podsmażone lub podgotowane pulpety wraz z warzywami do naczynia żaroodpornego. Zalej je pomidorami. Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25 minut.

Kolacja: Tost z kremową jajecznicą

Składniki:

  • Chleb graham 60g (2 kromki)
  • Serek Almette śmietankowy 20g (2 łyżeczki)
  • Jaja kurze całe 55g (1 sztuka)
  • Oliwa 5g (1 łyżeczka)
  • Roszponka 25g (1 garść)
  • Pomidory koktajlowe 100g (1 garść)
  • Rzeżucha 10g (1 garść)
  • Opcjonalnie: płatki chili

Przepis:

  1. Serwowanie: Jajecznicę przełóż na pieczywo posmarowane serkiem, dodaj szczyptę płatków chili i posyp obficie rzeżuchą.
  2. Przygotowanie pieczywa: Pieczywo podpiecz na opiekaczu lub w piekarniku, gdy ostygnie, posmaruj serkiem śmietankowym i ułóż roszponkę. Pieczywo pozostaw na talerzu.
  3. Przygotowanie sałatki: Roszponkę ułóż na talerz i dodaj pokrojone pomidory koktajlowe.
  4. Kremowa jajecznica: Wbij jajka do miseczki, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie je roztrzep. Na patelni rozgrzej oliwę. Wlej na patelnię jajka i na początku energicznie zamieszaj, następnie ściągnij masę jajeczną szpatułką od boków patelni do środka, także z góry i dołu. Kontroluj czas – jajecznica powinna pozostać kremowa.

Darmowy jadłospis (2210 kcal)

Energia: 2210 kcal Białko: 129g Tłuszcz: 86g Węglowodany: 245g

Śniadanie: Owsianka z karmelizowaną nektarynką

Składniki:

  • Płatki owsiane błyskawiczne 56g (7 łyżek)
  • Mleko 3,2% 115ml (1/2 szklanki)
  • Skyr naturalny 150g (1 kubeczek)
  • Nektarynka 120g (1 sztuka)
  • Miód 12g (1 łyżeczka)
  • Orzechy laskowe 15g (1 łyżka)

Przepis:

  1. Przygotowanie owsianki: Podgrzej mleko w rondelku lub w mikrofalówce, gorące mleko przelej do szklanki z płatkami i zostaw na 2-3 minuty, aby napęczniały. Przelej owsiankę do miski i wymieszaj ze skyrem.
  2. Przygotowanie karmelizowanej nektarynki: Nektarynkę umyj, przekrój na pół i usuń pestkę. Następnie pokrój owoc w ósemki. Na małej patelni wymieszaj trzy łyżki wody z jedną łyżeczką miodu i podgrzewaj, aż mieszanina zacznie lekko bulgotać. Dodaj kawałki nektarynki i smaż je po jednej do dwóch minut z każdej strony, aż zmiękną i pokryją się błyszczącą glazurą.
  3. Podanie owsianki: Na przygotowaną owsiankę wyłóż kawałki karmelizowanej nektarynki. Na koniec posyp owsiankę posiekanymi orzechami laskowymi.

II śniadanie: Serek wiejski z warzywami i pieczywem

Składniki:

  • Serek wiejski 200g (1 sztuka)
  • Rzodkiewka 30g (2 sztuki)
  • Ogórek świeży 90g (1/2 sztuki)
  • Dynia, pestki, łuskane 5g (1 łyżeczka)
  • Pieprz czarny 1g (1 szczypta)
  • Chleb graham 30g (1 kromka)

Przepis:

  1. Przygotowanie warzyw: Najpierw umyj dokładnie rzodkiewki i ogórek. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki, a ogórek w półplasterki lub kostkę.
  2. Przygotowanie dodatków: Pieczywo graham opcjonalnie podpiecz w tosterze lub piekarniku.
  3. Łączenie składników: Serek wiejski przełóż do miseczki i dodaj do niego pokrojone warzywa. Całość posyp pestkami dyni, a następnie dopraw pieprzem.
  4. Podanie: Gotowe danie podaj razem z pieczywem graham. Możesz udekorować je świeżymi ziołami, takimi jak szczypiorek lub koperek.

Obiad: Pieczone pulpety w sosie pomidorowym z ryżem

Składniki:

  • Wieprzowina, mielona 160g
  • Musztarda 5g (1/2 łyżeczki)
  • Bułka tarta 10g (2 łyżeczki)
  • Olej rzepakowy 15g (1 łyżeczka)
  • Pomidory w puszcze 200g (1/2 puszki)
  • Marchew 50g (1 sztuka)
  • Papryka czerwona 55g (1/4 sztuki)
  • Sól szczypta
  • Pieprz czarny szczypta
  • Czosnek 6g (1 ząbek)
  • Bazylia, suszona szczypta
  • Papryka w proszku szczypta
  • Ryż basmati 75g

Przepis:

  1. Przygotowanie mięsa: Włóż mięso mielone do miski. Dodaj sól, pieprz musztardę oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj ręką lub łyżką. Z masy mięsnej uformuj małe, równe pulpety.
  2. Podsmażanie mięsa i warzyw lub podgotowanie: Obierz marchewkę i pokrój ją w drobną kostkę. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w paski. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż pulpety z każdej strony, aby lekko się zrumieniły. Następnie dodaj marchewkę i paprykę, a całość krótko podsmaż razem. Drugą opcją jest podgotowanie pulpetów, wtedy nasza potrawa wyjdzie lekkostrawna i nie będziemy musieli zużywać oleju, który podwyższa kaloryczność.
  3. Gotowanie ryżu: W garnku zagotuj wodę i ugotuj ryż w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
  4. Pieczenie w sosie: Przełóż podsmażone lub podgotowane pulpety wraz z warzywami do naczynia żaroodpornego. Zalej je pomidorami. Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25 minut.

Kolacja: Tost z kremową jajecznicą

Składniki:

  • Chleb graham 90g (3 kromki)
  • Serek Almette śmietankowy 30g (3 łyżeczki)
  • Jaja kurze całe 110g (2 sztuki)
  • Oliwa 5g (1 łyżeczka)
  • Roszponka 25g (1 garść)
  • Pomidory koktajlowe 100g (1 garść)
  • Rzeżucha 10g (1 garść)
  • Opcjonalnie: płatki chili

Przepis:

  1. Serwowanie: Jajecznicę przełóż na pieczywo posmarowane serkiem, dodaj szczyptę płatków chili i posyp obficie rzeżuchą.
  2. Przygotowanie pieczywa: Pieczywo podpiecz na opiekaczu lub w piekarniku, gdy ostygnie, posmaruj serkiem śmietankowym i ułóż roszponkę. Pieczywo pozostaw na talerzu.
  3. Przygotowanie sałatki: Roszponkę ułóż na talerz i dodaj pokrojone pomidory koktajlowe.
  4. Kremowa jajecznica: Wbij jajka do miseczki, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie je roztrzep. Na patelni rozgrzej oliwę. Wlej na patelnię jajka i na początku energicznie zamieszaj, następnie ściągnij masę jajeczną szpatułką od boków patelni do środka, także z góry i dołu. Kontroluj czas – jajecznica powinna pozostać kremowa.

Darmowy jadłospis (2430 kcal)

Energia: 2430 kcal Białko: 138g Tłuszcz: 97g Węglowodany: 266g

Śniadanie: Owsianka z karmelizowaną nektarynką

Składniki:

  • Płatki owsiane błyskawiczne 56g (7 łyżek)
  • Mleko 3,2% 115ml (1/2 szklanki)
  • Skyr naturalny 150g (1 kubeczek)
  • Nektarynka 120g (1 sztuka)
  • Miód 12g (1 łyżeczka)
  • Orzechy laskowe 30g (2 łyżki)

Przepis:

  1. Przygotowanie owsianki: Podgrzej mleko w rondelku lub w mikrofalówce, gorące mleko przelej do szklanki z płatkami i zostaw na 2-3 minuty, aby napęczniały. Przelej owsiankę do miski i wymieszaj ze skyrem.
  2. Przygotowanie karmelizowanej nektarynki: Nektarynkę umyj, przekrój na pół i usuń pestkę. Następnie pokrój owoc w ósemki. Na małej patelni wymieszaj trzy łyżki wody z jedną łyżeczką miodu i podgrzewaj, aż mieszanina zacznie lekko bulgotać. Dodaj kawałki nektarynki i smaż je po jednej do dwóch minut z każdej strony, aż zmiękną i pokryją się błyszczącą glazurą.
  3. Podanie owsianki: Na przygotowaną owsiankę wyłóż kawałki karmelizowanej nektarynki. Na koniec posyp owsiankę posiekanymi orzechami laskowymi.

II śniadanie: Serek wiejski z warzywami i pieczywem

Składniki:

  • Serek wiejski 200g (1 sztuka)
  • Rzodkiewka 30g (2 sztuki)
  • Ogórek świeży 90g (1/2 sztuki)
  • Dynia, pestki, łuskane 5g (1 łyżeczka)
  • Pieprz czarny 1g (1 szczypta)
  • Chleb graham 60g (2 kromki)

Przepis:

  1. Przygotowanie warzyw: Najpierw umyj dokładnie rzodkiewki i ogórek. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki, a ogórek w półplasterki lub kostkę.
  2. Przygotowanie dodatków: Pieczywo graham opcjonalnie podpiecz w tosterze lub piekarniku.
  3. Łączenie składników: Serek wiejski przełóż do miseczki i dodaj do niego pokrojone warzywa. Całość posyp pestkami dyni, a następnie dopraw pieprzem.
  4. Podanie: Gotowe danie podaj razem z pieczywem graham. Możesz udekorować je świeżymi ziołami, takimi jak szczypiorek lub koperek.

Obiad: Pieczone pulpety w sosie pomidorowym z ryżem

Składniki:

  • Wieprzowina, mielona 180g
  • Musztarda 5g (1/2 łyżeczki)
  • Bułka tarta 10g (2 łyżeczki)
  • Olej rzepakowy 15g (1 łyżeczka)
  • Pomidory w puszcze 200g (1/2 puszki)
  • Marchew 50g (1 sztuka)
  • Papryka czerwona 55g (1/4 sztuki)
  • Sól szczypta
  • Pieprz czarny szczypta
  • Czosnek 6g (1 ząbek)
  • Bazylia, suszona szczypta
  • Papryka w proszku szczypta
  • Ryż basmati 80g

Przepis:

  1. Przygotowanie mięsa: Włóż mięso mielone do miski. Dodaj sól, pieprz musztardę oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj ręką lub łyżką. Z masy mięsnej uformuj małe, równe pulpety.
  2. Podsmażanie mięsa i warzyw lub podgotowanie: Obierz marchewkę i pokrój ją w drobną kostkę. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w paski. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż pulpety z każdej strony, aby lekko się zrumieniły. Następnie dodaj marchewkę i paprykę, a całość krótko podsmaż razem. Drugą opcją jest podgotowanie pulpetów, wtedy nasza potrawa wyjdzie lekkostrawna i nie będziemy musieli zużywać oleju, który podwyższa kaloryczność.
  3. Gotowanie ryżu: W garnku zagotuj wodę i ugotuj ryż w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
  4. Pieczenie w sosie: Przełóż podsmażone lub podgotowane pulpety wraz z warzywami do naczynia żaroodpornego. Zalej je pomidorami. Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25 minut.

Kolacja: Tost z kremową jajecznicą

Składniki:

  • Chleb graham 90g (3 kromki)
  • Serek Almette śmietankowy 30g (3 łyżeczki)
  • Jaja kurze całe 110g (2 sztuki)
  • Oliwa 5g (1 łyżeczka)
  • Roszponka 25g (1 garść)
  • Pomidory koktajlowe 100g (1 garść)
  • Rzeżucha 10g (1 garść)
  • Opcjonalnie: płatki chili

Przepis:

  1. Serwowanie: Jajecznicę przełóż na pieczywo posmarowane serkiem, dodaj szczyptę płatków chili i posyp obficie rzeżuchą.
  2. Przygotowanie pieczywa: Pieczywo podpiecz na opiekaczu lub w piekarniku, gdy ostygnie, posmaruj serkiem śmietankowym i ułóż roszponkę. Pieczywo pozostaw na talerzu.
  3. Przygotowanie sałatki: Roszponkę ułóż na talerz i dodaj pokrojone pomidory koktajlowe.
  4. Kremowa jajecznica: Wbij jajka do miseczki, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie je roztrzep. Na patelni rozgrzej oliwę. Wlej na patelnię jajka i na początku energicznie zamieszaj, następnie ściągnij masę jajeczną szpatułką od boków patelni do środka, także z góry i dołu. Kontroluj czas – jajecznica powinna pozostać kremowa.

Zastanawiasz się, który wariant kaloryczny jest dla ciebie? Skorzystaj z darmowego kalkulatora kalorii w celu obliczenia swojego zapotrzebowania kalorycznego: Obliczam swoje zapotrzebowanie kaloryczne