Przepis na pożywne danie z jajkami i warzywami podane z chrupiącym pieczywem!
Szakszuka
Pyszny i pożywny pomysł na śniadanie oraz kolacje. Potrawa składa się z jajek i aromatycznego sosu pomidorowego. Całość jest podane z chlebem razowym. Jaja są dobrym źródłem białka oraz są bogate w witaminy z grupy B i D. Sos pomidorowy jest bogaty w likopen oraz w przeciwutleniacze, które uczestniczą w obronie organizmu przed wirusami.
Składniki (1 porcja):
Pomidory krojone w puszce 200 g (1/2 puszki)
Jaja 110 g (2 sztuki)
Olej rzepakowy 5 g (1 łyżeczka)
Czosnek 6 g (1 ząbek)
Szczypiorek 3 g (1 łyżeczka)
Papryka czerwona 55 g (1/4 sztuki)
Bazylia suszona/świeża 2 g (1 szczypta)
Bułka paryska 75 g (3 kromki)
Sól i pieprz
Przepis na szakszuke:
- Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć rozdrobniony czosnek, następnie wlać pomidory, pokrojoną paprykę i dodać przyprawy (bazylia, sól i pieprz).
- Smażyć przez 2-4 min aby większość wody wyparowała z pomidorów.
- Zrobić dwa "wgłębienia" w pomidorach i wbić tam jajka, dusić pod przykryciem do momentu ścięcia białka.
- Całość posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
- Podać z podpieczoną bułką paryską.
Wartości odżywcze:
Energia: 498 kcal
Białko: 26,18 g
Tłuszcz: 17,53 g
Węglowodany: 62,39 g
Udostępnij swoje kulinarne dzieło na mediach społecznościowych z hasztagiem #zbilansowanepl