Szukasz pomysłu na dzisiejszą potrawę? Wybierz kategorię i znajdź ulubione danie!
Szakszuka

Szakszuka

Poniedziałek, Październik 21, 2024 Śniadania i kolacje

Przepis na pożywne danie z jajkami i warzywami podane z chrupiącym pieczywem!

Szakszuka

Pyszny i pożywny pomysł na śniadanie oraz kolacje. Potrawa składa się z jajek i aromatycznego sosu pomidorowego.  Całość jest podane z chlebem razowym.  Jaja są dobrym źródłem białka oraz są bogate w witaminy z grupy B i D. Sos pomidorowy jest bogaty w likopen oraz w przeciwutleniacze, które uczestniczą w obronie organizmu przed wirusami.

Skorzystaj z oferty edukacyjnej!
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej treści edukacyjnych o zdrowym odżywianiu skorzystaj z mojej porady dietetycznej i spersonalizowanego planu żywieniowego: Dieta IndywidualnaW zakładce "Przepisy" znajdziesz kilka innych inspiracji do gotowania.

Składniki (1 porcja):

Pomidory krojone w puszce 200 g (1/2 puszki)

Jaja 110 g (2 sztuki)

Olej rzepakowy 5 g (1 łyżeczka)

Czosnek 6 g (1 ząbek)

Szczypiorek 3 g (1 łyżeczka)

Papryka czerwona 55 g (1/4 sztuki)

Bazylia suszona/świeża 2 g (1 szczypta)

Bułka paryska 75 g (3 kromki)

Sól i pieprz

Przepis na szakszuke:

  1. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć rozdrobniony czosnek, następnie wlać pomidory, pokrojoną paprykę i dodać przyprawy (bazylia, sól i pieprz).
  2. Smażyć przez 2-4 min aby większość wody wyparowała z pomidorów.
  3. Zrobić dwa "wgłębienia" w pomidorach i wbić tam jajka, dusić pod przykryciem do momentu ścięcia białka.
  4. Całość posypać drobno posiekanym szczypiorkiem. 
  5. Podać z podpieczoną bułką paryską.

Wartości odżywcze:

Energia: 498 kcal

Białko: 26,18 g

Tłuszcz: 17,53 g

Węglowodany: 62,39 g

Udostępnij swoje kulinarne dzieło na mediach społecznościowych z hasztagiem #zbilansowanepl

Szukaj