Przepis na lekką i pyszną sałatkę z serem ricotta i warzywami - całość ma tylko 268 kcal.
Sałatka z serem ricotta i pomidorkami
Propozycja na lekką sałatkę z ricottą i warzywami. Chrupiące warzywa, kremowy ser ricotta i wyrazisty smak sosu to idealne połączenie smaków. Rzodkiewka to produkt bogaty w błonnik pokarmowy, pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Kremowy ser ricotta to źródło smaku i białka. Pomidory koktajlowe są bogate w likopen, czyli naturalny przeciwutleniacz, który hamuje działanie wolnych rodników.
Składniki (1 porcja):
45 g (1 garść) sałaty
50 g (5 łyżeczek) sera ricotty
30 g (2 sztuki) rzodkiewki
100 g (1 garść) pomidorów koktajlowych
25 g (1 garść) grzanek
Składniki do sosu:
6 g (1 łyżka) octu balsamicznego
10 g (1 łyżeczka) musztardy
12 g (1 łyżeczka) miodu
Porady kulinarne:
- Zamienniki: Zamiast sera ricotta możesz użyć mozzarelli light.
Przepis na sałatkę z serem ricotta i pomidorkami:
- Wszystkie warzywa umyć i osuszyć.
- Sałatę ułożyć w dowolnym naczyniu do tego pokrojoną rzodkiewkę i pokrojone wzdłuż pomidorki.
- Przygotować grzanki: kromkę pieczywa podgrzać w tosterze lub opiekaczu, następnie pokroić w mniejsze kawałki.
- Sos do sałatki: Ocet balsamiczny wymieszać w szklance z musztardą i miodem.
- Ser ricottę dodać do sałatki w mniejszych kawałkach, polać sosem z octu balsamicznego i posypać gotowymi grzankami.
Wartości odżywcze:
Energia: 268 kcal
Białko: 9 g
Tłuszcze: 7.89 g
Węglowodany: 41.3
Udostępnij swoje kulinarne dzieło na mediach społecznościowych z hasztagiem #zbilansowanepl