Rożki z tortilli z sosem warzywnym i szarpanym kurczakiem podane z dipem mango
Rożki z tortilli nadziewane sosem z pieczonych warzyw i szarpanym kurczakiem podane z dipem mango-chili
Rożki z tortilli z sosem warzywnym i szarpanym kurczakiem podane z dipem mango
Rożki z tortilli to świetna propozycja na pyszną przekąskę. Tortille w kształcie małych rożków wypełnione są sosem z pieczonych warzyw i soczystym rozszarpanym mięsem. Całość jest zapieczona serem mozzarella i podana z sosem mango-chili.
Składniki (4 rożki):
Tortilla pełnoziarnista/pszenna 120g (2 sztuki)
Mięso z piersi kurczaka 200g
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka/ostra, ziele angielskie i liść laurowy
Ser mozzarella tarty 40g
Sos warzywny:
Papryka czerwona 220g (1 sztuka)
Cukinia 200g (1 sztuka mała)
Czosnek 24 g (4 ząbki czosnku)
Olej rzepakowy 20g (2 łyżki)
Przyprawy: sól i pieprz
Dip mango:
Mango 135g (1/2 sztuki)
Sok z limonki 12g (2 łyżki)
Miód pszczeli 12g (1 łyżeczka)
Imbir korzeń 1g (1 plasterek)
Jogurt grecki 20g (1 łyżka)
Liście kolendry/pietruszka 5g
Przyprawy: chili w proszku
Przepis:
- Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić (sól, pieprz, papryka słodka/ostra) i przenieść do rondelka. Do rondelka z mięsem, wlać trochę wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić pod przykryciem ~~20min.
- Warzywa do sosu warzywnego umyć i pokroić w kawałki, ząbki czosnku nie obierać. Warzywa wyłożyć na papier do pieczenia, polać olejem rzepakowym, przyprawić solą oraz pieprzem i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ~~20min.
- Gotowe mięso z piersi kurczaka rozszarpać na mniejsze kawałki za pomocą widelców.
- Upieczone warzywa z piekarnika umieścić w blenderze (czosnek obrać i wrzucić zawartość do blendera). Opcjonalnie stopniowo dodawać wody do uzyskania kremowej konsystencji.
- Tortille przekroić na pół, z każdej połówki zawinąć w rożek (wąską końcówkę delikatnie zgnieść palcami) i wbić wykałaczkę aby utrzymać kształt podczas pieczenia (tortille można trochę namoczyć wodą aby była elastyczna). Rożki ułożyć na papierze do pieczenia, tak aby najszerszy obwód przylegał do papieru. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ~~5min.
- Wnętrze upieczonych rożków wysmarować sosem warzywnym, napełnić szarpanym kurczakiem i posypać startą mozzarellą. Piec w piekarniku w 180 stopniach do rozpuszczenia się sera.
- Przygotowanie dipu: W blenderze umieścić obrane mango, miód, starty imbir, jogurt grecki, sok z limonki i przyprawy chili (dla łagodniejszego smaku można użyć paprykę słodką). Stopniowo dodawać wody do uzyskania kremowej konsystencji. Na wierzch posypać kolendrą/pietruszką.
Wartości odżywcze:
Energia: 1068.5 kcal
Białko: 73.8g
Tłuszcz: 35.18g
Węglowodany: 119.48g
Udostępnij swoje kulinarne dzieło na mediach społecznościowych z hasztagiem #zbilansowanepl