Szukasz pomysłu na dzisiejszą potrawę? Wybierz kategorię i znajdź ulubione danie!
Rożki z tortilli z sosem warzywnym i szarpanym kurczakiem podane z dipem mango

Rożki z tortilli z sosem warzywnym i szarpanym kurczakiem podane z dipem mango

Czwartek, Wrzesień 26, 2024 Desery i przekąski

Rożki z tortilli nadziewane sosem z pieczonych warzyw i szarpanym kurczakiem podane z dipem mango-chili

Rożki z tortilli z sosem warzywnym i szarpanym kurczakiem podane z dipem mango

Rożki z tortilli to świetna propozycja na pyszną przekąskę. Tortille w kształcie małych rożków wypełnione są sosem z pieczonych warzyw i soczystym rozszarpanym mięsem. Całość jest zapieczona serem mozzarella i podana z sosem mango-chili.

Skorzystaj z oferty edukacyjnej!
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej treści edukacyjnych o zdrowym odżywianiu skorzystaj z mojej porady dietetycznej i spersonalizowanego planu żywieniowego: Dieta IndywidualnaW zakładce "Przepisy" znajdziesz kilka innych inspiracji do gotowania, więcej przepisów kulinarnych odkryjesz wykupując Gotowe Diety.

Składniki (4 rożki):

Tortilla pełnoziarnista/pszenna 120g (2 sztuki)

Mięso z piersi kurczaka 200g

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka/ostra, ziele angielskie i liść laurowy

Ser mozzarella tarty 40g

Sos warzywny:

Papryka czerwona 220g (1 sztuka)

Cukinia 200g (1 sztuka mała)

Czosnek 24 g (4 ząbki czosnku)

Olej rzepakowy 20g (2 łyżki)

Przyprawy: sól i pieprz 

Dip mango:

Mango 135g (1/2 sztuki)

Sok z limonki 12g (2 łyżki)

Miód pszczeli 12g (1 łyżeczka)

Imbir korzeń 1g (1 plasterek)

Jogurt grecki 20g (1 łyżka)

Liście kolendry/pietruszka 5g 

Przyprawy: chili w proszku

Rożki z tortilli nadziewane sosem warzywnym i szarpanym kurczakiem podane z dipem mango

Przepis:

  1. Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić (sól, pieprz, papryka słodka/ostra) i przenieść do rondelka. Do rondelka z mięsem, wlać trochę wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić pod przykryciem ~~20min.
  2. Warzywa do sosu warzywnego umyć i pokroić w kawałki, ząbki czosnku nie obierać. Warzywa wyłożyć na papier do pieczenia, polać olejem rzepakowym, przyprawić solą oraz pieprzem i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ~~20min.
  3. Gotowe mięso z piersi kurczaka rozszarpać na mniejsze kawałki za pomocą widelców. 
  4. Upieczone warzywa z piekarnika umieścić w blenderze (czosnek obrać i wrzucić zawartość do blendera). Opcjonalnie stopniowo dodawać wody do uzyskania kremowej konsystencji.
  5. Tortille przekroić na pół, z każdej połówki zawinąć w rożek (wąską końcówkę delikatnie zgnieść palcami)  i wbić wykałaczkę aby utrzymać kształt podczas pieczenia (tortille można trochę namoczyć wodą aby była elastyczna). Rożki ułożyć na papierze do pieczenia, tak aby najszerszy obwód przylegał do papieru. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ~~5min.
  6. Wnętrze upieczonych rożków wysmarować sosem warzywnym, napełnić szarpanym kurczakiem i posypać startą mozzarellą. Piec w piekarniku w 180 stopniach do rozpuszczenia się sera.
  7. Przygotowanie dipu: W blenderze umieścić obrane mango, miód, starty imbir, jogurt grecki, sok z limonki i przyprawy chili (dla łagodniejszego smaku można użyć paprykę słodką). Stopniowo dodawać wody do uzyskania kremowej konsystencji. Na wierzch posypać kolendrą/pietruszką.

Wartości odżywcze:

Energia: 1068.5 kcal

Białko: 73.8g

Tłuszcz: 35.18g

Węglowodany: 119.48g

 Udostępnij swoje kulinarne dzieło na mediach społecznościowych z hasztagiem #zbilansowanepl

Szukaj