Szukasz pomysłu na dzisiejszą potrawę? Wybierz kategorię i znajdź ulubione danie!
Puszyste pancakes z bananem i syropem klonowym

Puszyste pancakes z bananem i syropem klonowym

Piątek, Luty 16, 2024 Śniadania i kolacje

Puszyste pancakes z bananem i syropem klonowym

Składniki (1 porcja):

65 g (1/2 szklanki) mąki pszennej pełnoziarnistej

115 g (1/2 szklanki) mleka 2%

55 g (1 sztuka) jajka

12 g (1 łyżka) cukru

2 g (1/2 łyżeczki) proszku do pieczenia

5 g (1 łyżeczka) oleju rzepakowego

65 g (1/2 sztuki banana) 

8 g (2 sztuki) orzechów włoskich

20 g (2 łyżki) syropu klonowego

Przepis:

  1. W jednej misce wsypać mąkę, wlać mleko, oddzielone żółtko (białko zachować- patrz pkt. 3), cukier, proszek do pieczenia i olej rzepakowy.
  2. Zawartość wymieszać łyżką.
  3. W drugiej misce umieścić białko i ubić mikserem na gęstą pianę.
  4. Ubite białko dodać do przygotowanej masy i delikatnie wymieszać.
  5. Patelnię posmarować namoczonym papierem kuchennym olejem .
  6. Smażyć pancakes na złocisty kolor z obu stron.
  7. Banana i orzechy ułożyć na pancakes, polać syropem klonowym.

Wartość odżywcza:

Energia: 619 kcal

Białko: 21 g

Tłuszcz: 19 g

Węglowodany: 95 g

Szukaj