Puszyste pancakes z bananem i syropem klonowym
Składniki (1 porcja):
65 g (1/2 szklanki) mąki pszennej pełnoziarnistej
115 g (1/2 szklanki) mleka 2%
55 g (1 sztuka) jajka
12 g (1 łyżka) cukru
2 g (1/2 łyżeczki) proszku do pieczenia
5 g (1 łyżeczka) oleju rzepakowego
65 g (1/2 sztuki banana)
8 g (2 sztuki) orzechów włoskich
20 g (2 łyżki) syropu klonowego
Przepis:
- W jednej misce wsypać mąkę, wlać mleko, oddzielone żółtko (białko zachować- patrz pkt. 3), cukier, proszek do pieczenia i olej rzepakowy.
- Zawartość wymieszać łyżką.
- W drugiej misce umieścić białko i ubić mikserem na gęstą pianę.
- Ubite białko dodać do przygotowanej masy i delikatnie wymieszać.
- Patelnię posmarować namoczonym papierem kuchennym olejem .
- Smażyć pancakes na złocisty kolor z obu stron.
- Banana i orzechy ułożyć na pancakes, polać syropem klonowym.
Wartość odżywcza:
Energia: 619 kcal
Białko: 21 g
Tłuszcz: 19 g
Węglowodany: 95 g