Sprawdź przepis na soczyste pulpety w sosie śmietankowo-pomidorowym podane z kaszą bulgur
Pulpety w sosie pomidorowym podane z kaszą bulgur
Składniki (2 porcje):
Mięso mielone z indyka 300g
Jajo kurze 55g (1 sztuka)
Bułka tarta 20g (2 łyżki)
Marchew 50g (1 sztuka)
Oliwa z oliwek 5g (1 łyżeczka)
Czosnek 12g (2 ząbki)
Pomidory krojone w puszce 400g (1 puszka)
Śmietanka 18% 60g (6 łyżek)
Mąka pszenna 7g (1 łyżeczka)
Przyprawy: tymianek, bazylia, oregano, sól i pieprz czarny
Dodatki: szczypiorek/pietruszka/koperek i kasza bulgur 100g
Przepis na pulpety w sosie pomidorowym:
- Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią i oregano. Uformować pulpety i gotować w garnku z przekrojona wzdłuż marchewką, zielem angielskim i liściem laurowym, 5 minut od momentu wypłynięcia pulpetów.
- W innym garnku podgrzać oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać pomidory, pokrojoną w kosteczkę marchew, ugotowane pulpety i przyprawy: bazylia oraz oregano. Gotować przez ~~10min, pod koniec gotowania dodać śmietankę i zagęścić sos mąką.
- *Rozpocząć gotowanie kaszy według instrukcji na opakowaniu.
- Na talerz ułożyć kaszę i pulpety w sosie pomidorowym. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem/pietruszką/koperkiem.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Energia: 646 kcal
Białko: 45,6 g
Tłuszcze: 23,7 g
Węglowodany: 70 g
Udostępnij swoje kulinarne dzieło na mediach społecznościowych z hasztagiem #zbilansowanepl