Szukasz pomysłu na dzisiejszą potrawę? Wybierz kategorię i znajdź ulubione danie!
Pulpety w sosie pomidorowym podane z kaszą bulgur

Pulpety w sosie pomidorowym podane z kaszą bulgur

Piątek, Listopad 29, 2024 Dania główne

Sprawdź przepis na soczyste pulpety w sosie śmietankowo-pomidorowym podane z kaszą bulgur

Pulpety w sosie pomidorowym podane z kaszą bulgur

Składniki (2 porcje):

Mięso mielone z indyka 300g

Jajo kurze 55g (1 sztuka)

Bułka tarta 20g (2 łyżki)

Marchew 50g (1 sztuka)

Oliwa z oliwek 5g (1 łyżeczka)

Czosnek 12g (2 ząbki)

Pomidory krojone w puszce 400g (1 puszka)

Śmietanka 18% 60g (6 łyżek)

Mąka pszenna 7g (1 łyżeczka)

Przyprawy: tymianek, bazylia, oregano, sól i pieprz czarny

Dodatki: szczypiorek/pietruszka/koperek i kasza bulgur 100g

Pulpety w sosie pomidorowym podane z kaszą bulgur

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym:

  1. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią i oregano. Uformować pulpety i gotować w garnku z przekrojona wzdłuż marchewką, zielem angielskim i liściem laurowym, 5 minut od momentu wypłynięcia pulpetów.
  2. W innym garnku podgrzać oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać pomidory, pokrojoną w kosteczkę marchew, ugotowane pulpety i przyprawy: bazylia oraz oregano. Gotować przez ~~10min, pod koniec gotowania dodać śmietankę i zagęścić sos mąką.
  3. *Rozpocząć gotowanie kaszy według instrukcji na opakowaniu.
  4. Na talerz ułożyć kaszę i pulpety w sosie pomidorowym. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem/pietruszką/koperkiem.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Energia: 646 kcal

Białko: 45,6 g 

Tłuszcze: 23,7 g 

Węglowodany: 70 g

Udostępnij swoje kulinarne dzieło na mediach społecznościowych z hasztagiem #zbilansowanepl

Szukaj