Soczyste pulpety z sosem - przepis na sycący obiad z dodatkiem kaszy i warzyw!
Pulpety pieczone w sosie z kaszą i warzywami
Soczyste pulpety z wyrazistym sosem podane z kaszą i warzywami to idealny pomysł na sycący obiad. Danie jest głównie bogate w białko i węglowodany złożone. Mięso mielone z indyka dostarcza białko pełnowartościowe o obniżonej ilości tłuszczu oraz w żelazo i witaminy (B6, B12). Kasza bulgur to sycący składnik w naszej potrawie, dostarcza węglowodany złożone oraz błonnik pokarmowy. Marchew w potrawie przyniesie korzyści takie jak: poprawa zdrowia oczu oraz wsparcie układu immunologicznego. Danie jest sycące, dzięki zastosowaniu pieczenia pulpetów zamiast smażenia na głębokim oleju, ograniczamy zawartość tłuszczu.
Składniki (2 porcje):
Pulpety:
Mięso mielone z indyka 250 g
Czosnek 6 g (1 ząbek)
Bułka tarta 40 g (4 łyżki)
Mleko 2% 20 g (2 łyżki)
Musztarda 5 g (1/2 łyżeczki)
Jajo 55 g (1 sztuka)
Papryka w proszku 2 g (1/2 łyżeczki)
Majeranek suszony 5 g (1 łyżeczka)
Pieprz 1 g (1 szczypta)
Sól biała 2 g (1/2 łyżeczki)
Pieczone pulpety w sosie z kaszą i warzywami:
Olej rzepakowy 10 ml (1 łyżka)
Ziele angielskie 2 g (2 sztuki)
Liść laurowy 1 g (1 liść)
Marchew 200 g (2 sztuki)
Mąka pszenna 15 g (1 łyżka)
Ogórki konserwowe 200 g (4 sztuki)
Przepis na pulpety pieczone w sosie z kaszą i warzywami:
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- Mięso mielone wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem, bułką tartą, musztardą, mlekiem, jajkiem i przyprawami (papryka, majeranek, sól i pieprz)
- Z wymieszanego mięsa uformować pulpety.
- Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oleju (resztę wyznaczonej ilości oleju pozostawić), następnie ułożyć pulpety i polać je resztą oleju.
- Do naczynia dodać wodę, aby pokrywała 1/4 wysokości pulpetów, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz obraną i pokrojoną marchew w plastry. Całość piec przez 25 minut.
- Kaszę bulgur ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Sprawdzić czy w naczyniu z pulpetami nie wyparował sos, w razie potrzeby dolać wody.
- Gdy pulpety będą gotowe, przelać cały sos do szklanki, zagęścić mąką i podgrzać w rondelku.
- Pulpety z marchewką podać z kaszą i ogórkami, całość polać sosem.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Energia: 434,6 kcal
Białko: 32,8 g
Tłuszcze: 18,7 g
Węglowodany: 36,6 g
Udostępnij swoje kulinarne dzieło na mediach społecznościowych z hasztagiem #zbilansowanepl