Szukasz pomysłu na dzisiejszą potrawę? Wybierz kategorię i znajdź ulubione danie!
Pulpety pieczone w sosie z kaszą i warzywami

Pulpety pieczone w sosie z kaszą i warzywami

Piątek, Sierpień 16, 2024 Dania główne

Soczyste pulpety z sosem - przepis na sycący obiad z dodatkiem kaszy i warzyw!

Pulpety pieczone w sosie z kaszą i warzywami

Soczyste pulpety z wyrazistym sosem podane z kaszą i warzywami to idealny pomysł na sycący obiad. Danie jest głównie bogate w białko i węglowodany złożone. Mięso mielone z indyka dostarcza białko pełnowartościowe o obniżonej ilości tłuszczu oraz w żelazo i witaminy (B6, B12). Kasza bulgur to sycący składnik w naszej potrawie, dostarcza węglowodany złożone oraz błonnik pokarmowy. Marchew w potrawie przyniesie korzyści takie jak: poprawa zdrowia oczu oraz wsparcie układu immunologicznego.  Danie jest sycące, dzięki zastosowaniu pieczenia pulpetów zamiast smażenia na głębokim oleju, ograniczamy zawartość tłuszczu.

Skorzystaj z oferty edukacyjnej!
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej treści edukacyjnych o zdrowym odżywianiu skorzystaj z mojej porady dietetycznej i spersonalizowanego planu żywieniowego: Dieta IndywidualnaW zakładce "Przepisy" znajdziesz kilka innych inspiracji do gotowania, więcej przepisów kulinarnych odkryjesz wykupując Gotowe Diety.

Składniki (2 porcje):

Pulpety:

Mięso mielone z indyka 250 g

Czosnek 6 g (1 ząbek)

Bułka tarta 40 g (4 łyżki)

Mleko 2% 20 g (2 łyżki)

Musztarda 5 g (1/2 łyżeczki)

Jajo 55 g (1 sztuka)

Papryka w proszku 2 g (1/2 łyżeczki)

Majeranek suszony 5 g (1 łyżeczka)

Pieprz 1 g (1 szczypta)

Sól biała 2 g (1/2 łyżeczki)

Pieczone pulpety w sosie z kaszą i warzywami:

Olej rzepakowy 10 ml (1 łyżka)

Ziele angielskie 2 g (2 sztuki)

Liść laurowy 1 g (1 liść)

Marchew 200 g (2 sztuki)

Mąka pszenna 15 g (1 łyżka)

Ogórki konserwowe 200 g (4 sztuki)

Pieczone pulpety w sosie z kaszą i warzywami

Przepis na pulpety pieczone w sosie z kaszą i warzywami:

  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Mięso mielone wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem, bułką tartą, musztardą, mlekiem, jajkiem i przyprawami (papryka, majeranek, sól i pieprz)
  3. Z wymieszanego mięsa uformować pulpety.
  4. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oleju (resztę wyznaczonej ilości oleju pozostawić), następnie ułożyć pulpety i polać je resztą oleju.
  5. Do naczynia dodać wodę, aby pokrywała 1/4 wysokości pulpetów, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz obraną i pokrojoną marchew w plastry. Całość piec przez 25 minut.
  6. Kaszę bulgur ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  7. Sprawdzić czy w naczyniu z pulpetami nie wyparował sos, w razie potrzeby dolać wody.
  8. Gdy pulpety będą gotowe, przelać cały sos do szklanki, zagęścić mąką i podgrzać w rondelku.
  9. Pulpety z marchewką podać z kaszą i ogórkami, całość polać sosem.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Energia: 434,6 kcal

Białko: 32,8 g

Tłuszcze: 18,7 g

Węglowodany: 36,6 g

Udostępnij swoje kulinarne dzieło na mediach społecznościowych z hasztagiem #zbilansowanepl

Szukaj