Szukasz pomysłu na dzisiejszą potrawę? Wybierz kategorię i znajdź ulubione danie!
Makaron udon z wieprzowiną i warzywami

Makaron udon z wieprzowiną i warzywami

Czwartek, Październik 24, 2024 Dania główne

Makaron z wieprzowiną i warzywami w sosie sojowym - przepis na smaczny i pożywny obiad!

Makaron udon z wieprzowiną i warzywami

Chińskie danie z makaronem, mięsem i warzywami to świetny pomysł na pożywny i smaczny obiad. Makaron typu udon to idealny składnik w daniach chińskim, do tego podsmażana polędwica wieprzowa  zapewnia smakowitość i soczystość . Dodatek do potrawy brokułów, chrupiącej marchewki i ostrej papryczki dostarcza smaku i wartości odżywczych. Całość jest dokładnie wymieszana z dodatkiem intensywnego sosu sojowego. Mięso z wieprzowiny to dobre źródło białka i żelaza hemowego. Brokuły dostarczają dużej ilości błonnika, wspierając układ pokarmowy oraz witaminy K, B6 i B2. Marchew to źródło B-karotenu oraz witamin z grupy B.

Skorzystaj z oferty edukacyjnej!
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej treści edukacyjnych o zdrowym odżywianiu skorzystaj z mojej porady dietetycznej i spersonalizowanego planu żywieniowego: Dieta IndywidualnaW zakładce "Przepisy" znajdziesz kilka innych inspiracji do gotowania.

Składniki (1 porcja):

Makaron Udon 200g (ugotowany)

Wieprzowina polędwica, surowa 150g

Olej rzepakowy 15g (3 łyzki) 

Sos sojowy 20g (2 łyżki)

Miód pszczeli 6g (1/2 łyżeczki)

Mąka ziemniaczana 6g (1/2 łyżeczki)

Papryka czerwona 55g (1/4 sztuki)

Marchew 50g (1 sztuka)

Cukinia 150g (1/2 sztuki)

Czosnek 6 g (1 ząbek)

Papryka chili 5g (1/4 sztuki)

Cukier trzcinowy 3g (1/2 łyżeczki)

Sezam 3g (1/2 łyżeczki)

Imbir w proszku 1g (1 szczypta)

Papryka w proszku 1g (1 szczypta)

Pieprz czarny 1g (1 szczypta)

Makaron udon z wieprzowiną i warzywami - Przepis | Zbilansowane.pl

Przepis na makaron udon z wieprzowiną i warzywami:

Przygotowanie mięsa:

  1. Mięso wieprzowe pokroić w cienkie plasterki.
  2. Przygotować marynatę: 1 łyżeczka oleju, 1 łyżka sosu sojowego, 1/2 łyżeczki miodu i 1/2 łyżeczki mąki. Przyprawić pieprzem i papryką w proszku. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na min. 15min. 

Warzywa:

  1. Paprykę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w krótkie cienkie paski, cukinię pokroić w ćwiartki, paprykę chili w plasterki, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Smażenie:

*Opcjonalnie sezam uprażyć na suchej patelni i posypać go na gotową potrawę.

  1. Rozgrzać patelnię lub wok na wysokim ogniu z dodanym olejem.
  2. Usmażyć polędwiczki na wysokim ogniu do zarumienienia.
  3. Po usmażeniu odłożyć na talerz i na tą samą patelnię dodać przygotowane warzywa. Smażyć przez około 3-4min.
  4. Po usmażeniu warzywa dodać mięso i makaron. Całość polać sosem sojowym i dodać cukier trzcinowy. Smażyć przez ~~2min.
  5. Potrawę podać na talerz, posypać sezamem i pokrojonym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze:

Energia: 745,7 kcal

Białko: 46,87 g 

Tłuszcze: 24,54 g 

Węglowodany: 83,47 g

Udostępnij swoje kulinarne dzieło na mediach społecznościowych z hasztagiem #zbilansowanepl

Szukaj