Makaron z wieprzowiną i warzywami w sosie sojowym - przepis na smaczny i pożywny obiad!
Makaron udon z wieprzowiną i warzywami
Chińskie danie z makaronem, mięsem i warzywami to świetny pomysł na pożywny i smaczny obiad. Makaron typu udon to idealny składnik w daniach chińskim, do tego podsmażana polędwica wieprzowa zapewnia smakowitość i soczystość . Dodatek do potrawy brokułów, chrupiącej marchewki i ostrej papryczki dostarcza smaku i wartości odżywczych. Całość jest dokładnie wymieszana z dodatkiem intensywnego sosu sojowego. Mięso z wieprzowiny to dobre źródło białka i żelaza hemowego. Brokuły dostarczają dużej ilości błonnika, wspierając układ pokarmowy oraz witaminy K, B6 i B2. Marchew to źródło B-karotenu oraz witamin z grupy B.
Składniki (1 porcja):
Makaron Udon 200g (ugotowany)
Wieprzowina polędwica, surowa 150g
Olej rzepakowy 15g (3 łyzki)
Sos sojowy 20g (2 łyżki)
Miód pszczeli 6g (1/2 łyżeczki)
Mąka ziemniaczana 6g (1/2 łyżeczki)
Papryka czerwona 55g (1/4 sztuki)
Marchew 50g (1 sztuka)
Cukinia 150g (1/2 sztuki)
Czosnek 6 g (1 ząbek)
Papryka chili 5g (1/4 sztuki)
Cukier trzcinowy 3g (1/2 łyżeczki)
Sezam 3g (1/2 łyżeczki)
Imbir w proszku 1g (1 szczypta)
Papryka w proszku 1g (1 szczypta)
Pieprz czarny 1g (1 szczypta)
Przepis na makaron udon z wieprzowiną i warzywami:
Przygotowanie mięsa:
- Mięso wieprzowe pokroić w cienkie plasterki.
- Przygotować marynatę: 1 łyżeczka oleju, 1 łyżka sosu sojowego, 1/2 łyżeczki miodu i 1/2 łyżeczki mąki. Przyprawić pieprzem i papryką w proszku. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na min. 15min.
Warzywa:
- Paprykę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w krótkie cienkie paski, cukinię pokroić w ćwiartki, paprykę chili w plasterki, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Smażenie:
*Opcjonalnie sezam uprażyć na suchej patelni i posypać go na gotową potrawę.
- Rozgrzać patelnię lub wok na wysokim ogniu z dodanym olejem.
- Usmażyć polędwiczki na wysokim ogniu do zarumienienia.
- Po usmażeniu odłożyć na talerz i na tą samą patelnię dodać przygotowane warzywa. Smażyć przez około 3-4min.
- Po usmażeniu warzywa dodać mięso i makaron. Całość polać sosem sojowym i dodać cukier trzcinowy. Smażyć przez ~~2min.
- Potrawę podać na talerz, posypać sezamem i pokrojonym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze:
Energia: 745,7 kcal
Białko: 46,87 g
Tłuszcze: 24,54 g
Węglowodany: 83,47 g
Udostępnij swoje kulinarne dzieło na mediach społecznościowych z hasztagiem #zbilansowanepl