Makaron z wieprzowiną i warzywami w sosie sojowym - przepis na pyszny i pożywny obiad
Makaron noodle z wieprzowiną i warzywami
Chińskie danie z makaronem, mięsem i warzywami to świetny pomysł na pożywny i smaczny obiad. Makaron typu noodle to idealny składnik w daniach chińskim, do tego podsmażana wieprzowina w przyprawach a następnie duszona zapewnia smakowitość i soczystość . Dodatek do potrawy brokułów, chrupiącej marchewki i ostrej papryczki dostarcza smaku i wartości odżywczych. Całość jest dokładnie wymieszana z dodatkiem intensywnego sosu sojowego. Mięso z wieprzowiny to dobre źródło białka i żelaza hemowego. Brokuły dostarczają dużej ilości błonnika, wspierając układ pokarmowy oraz witaminy K, B6 i B2. Marchew to źródło B-karotenu oraz witamin z grupy B.
Składniki (1 porcja):
75 g makaronu typu noodle
150 g wieprzowiny, schab surowy
10 ml (1 łyżka) oleju rzepakowego
50 g (1 sztuka) marchewki
100 g (1 porcja) brokułów
3 g (1 łyżeczka) szczypiorku
5 g (1/4 sztuki) papryczki chili
10 ml (1 łyżka) sosu sojowego (najlepiej z obniżoną zaw. soli)
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i bazylia
Porady kulinarne:
- Składniki: Zamiast wieprzowiny możesz użyć mięso z piersi kurczaka (będzie soczystsze) lub wołowina.
- Przygotowanie: Mięso smaż na wyższym ogniu ciągle mieszając, gdy będzie zarumienione, dolej odrobinę wody i duś na małym ogniu aby było na koniec soczyste. Sprawdzaj stan wody aby jej nie zabrakło, przez to mięso może być suche. Marchew obierz w paski/plastry za pomocą obieraczki lub noża. Sos sojowy zawiera sporą ilość soli, używaj go z umiarem, zamiast jednej łyżki do potrawy możesz użyć łyżeczkę. Papryczka chili, jeśli nie lubisz zbyt ostrych dań użyj zwykłej papryki.
- Końcowy etap przyrządzania: Gdy wszystkie składniki będą już na patelni możesz podlać odrobiną wody z makaronu do uzyskania lepszej konsystencji, całość ostatecznie wymieszaj na włączonym gazie aby płyny się zredukowały.
Przepis na makaron noodle z wieprzowiną i warzywami:
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski i przyprawić: papryka słodka, bazylia, mała szczypta soli i duża szczypta pieprzu.
- Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso, następnie wlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem do momentu gdy mięso będzie gotowe.
- W między czasie ugotować brokuły al dente i makaron według instrukcji na opakowaniu (na koniec nie odcedzać).
- Marchew obrać ze skórki i za pomocą obieraczki, obrać resztę aby powstały cienkie paski/plastry.
- Gotowy makaron wyłowiony z garnka dodać na patelnię z mięsem, ugotowane brokuły, pokrojoną drobno papryczkę, paski/plastry marchewki i całość polać wyznaczoną ilością sosu sojowego.
- Wszystko dokładnie wymieszać, opcjonalnie podlać odrobiną wody (patrz "porady kulinarne - końcowy etap przyrządzania"), ułożyć na talerz i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Wartości odżywcze:
Energia: 611,6 kcal
Białko: 47,5 g
Tłuszcze: 17,7 g
Węglowodany: 67 g
Udostępnij swoje kulinarne dzieło na mediach społecznościowych z hasztagiem #zbilansowanepl