Szukasz pomysłu na dzisiejszą potrawę? Wybierz kategorię i znajdź ulubione danie!
Kurczak w sosie pieczarkowym

Kurczak w sosie pieczarkowym

Czwartek, Maj 30, 2024 Dania główne

Przepis na szybki obiad - soczysta pierś z kurczaka w kremowym sosie pieczarkowym

Kurczak w sosie pieczarkowym

Smaczne i aromatyczne danie z kurczakiem i sosem pieczarkowym na bazie bulionu warzywnego.  Prosta w przygotowaniu potrawa dostarczająca cennych składników odżywczych.  Soczyste mięsko bogate w pełnowartościowe białko, niezbędne w budowę i odbudowę tkanek ciała, wymieszane z odpowiednio dobranymi przyprawami i smażone na oleju rzepakowym stanowi bogactwo smaku tego dania. Tłuszcz używany do smażenia kurczaka jest źródłem witaminy E i przeciwutleniaczy, wykazując działanie ochronne dla komórek w naszym organizmie. Dodatek pieczarek o wyrazistym smaku i kremowego sosu daje świetny smak. Na koniec wszystko jest posypane wyrazistym w smaku tymiankiem. Danie główne można podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem.

Skorzystaj z oferty edukacyjnej!
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej treści edukacyjnych o zdrowym odżywianiu skorzystaj z mojej porady dietetycznej i spersonalizowanego planu żywieniowego: Dieta IndywidualnaW zakładce "Przepisy" znajdziesz kilka innych inspiracji do gotowania, więcej przepisów kulinarnych odkryjesz wykupując Gotowe Diety.

Składniki (1 porcja):

125 g mięsa z piersi kurczaka

5 g (1 łyżeczka) oleju rzepakowego

120 ml (1/2 szklanki) bulionu warzywnego lub alternatywnego bulionu (czyt. porady kulinarne)

6 g (1 ząbek) czosnku

7 g (1 łyżeczka) mąki pszennej

100 g (5 sztuk) pieczarek

50 g (2 łyżki) śmietany 18%

3 g (1 łyżeczka) świeżego tymianku

Przyprawy: sól, pieprz, bazylia i tymianek

Porady kulinarne:

  • Bulion warzywny: Najlepiej przygotować własny bulion warzywny, który można następnie wykorzystać do zrobienia zupy lub innej potrawy z sosem. Czysty bulion warzywny można także zamrozić i wykorzystać w innym dniu (polecam zamrażać w kilku małych pojemnikach). Alternatywą własnego bulionu jest gotowy bulion warzywny "winiary" w słoiczku, jednak ze względu na wysoką zawartość soli, nie polecam spożywać w nadmiernych ilościach.
  • Zagęszczenie sosu: Ten proces jest bardzo istotny podczas przygotowania potrawy. Błędne zagęszczenie sosu wiąże się ze zważeniem śmietany i pojawieniu się małych białych kropeczek. Zdejmij patelnie z ognią i odlej odrobinę sosu z patelni do szklanki. Do szklanki z sosem dodaj śmietany, mąki i energicznie mieszaj aby nie było grudek. Wymieszaną zawartość ponownie wlej na patelnię i doprowadź do gotowania. Jeśli chcesz aby twój sos był gęstszy, dodaj więcej mąki.
  • Świeży tymianek możesz zastąpić suszonym.
Soczysta pierś z kurczaka w kremowym sosie pieczarkowym | Zbilansowane.pl

Przepis na kurczaka w sosie pieczarkowym:

  1. Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem, bazylią, wetrzeć rozdrobniony czosnek i smażyć na patelni rozgrzanej olejem do momentu gdy kurczak w środku będzie miękki.
  2. Pieczarki obrać, umyć i przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy kurczak będzie miękki, dodać pieczarki na patelnię.
  3. Wlać 1/2 szklanki przygotowanego bulionu warzywnego lub alternatywy własnego bulionu*.
  4. Ściągnąć patelnie z palnika i przelać odrobinę sosu do szklanki, wlać tam śmietanę i wsypać mąkę.
  5. Zawartość dokładnie wymieszać i ponownie przelać na patelnię.
  6. Gotować do momentu zagęszczenia sosu.
  7. Na koniec dodać posiekany szczypiorek.

Wartości odżywcze: 

Energia: 316 kcal

Białko: 32 g

Tłuszcze: 16 g

Węglowodany: 11,6 g

Udostępnij swoje kulinarne dzieło na mediach społecznościowych z hasztagiem #zbilansowanepl

Szukaj