Przepis na szybki obiad - soczysta pierś z kurczaka w kremowym sosie pieczarkowym
Kurczak w sosie pieczarkowym
Smaczne i aromatyczne danie z kurczakiem i sosem pieczarkowym na bazie bulionu warzywnego. Prosta w przygotowaniu potrawa dostarczająca cennych składników odżywczych. Soczyste mięsko bogate w pełnowartościowe białko, niezbędne w budowę i odbudowę tkanek ciała, wymieszane z odpowiednio dobranymi przyprawami i smażone na oleju rzepakowym stanowi bogactwo smaku tego dania. Tłuszcz używany do smażenia kurczaka jest źródłem witaminy E i przeciwutleniaczy, wykazując działanie ochronne dla komórek w naszym organizmie. Dodatek pieczarek o wyrazistym smaku i kremowego sosu daje świetny smak. Na koniec wszystko jest posypane wyrazistym w smaku tymiankiem. Danie główne można podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem.
Składniki (1 porcja):
125 g mięsa z piersi kurczaka
5 g (1 łyżeczka) oleju rzepakowego
120 ml (1/2 szklanki) bulionu warzywnego lub alternatywnego bulionu (czyt. porady kulinarne)
6 g (1 ząbek) czosnku
7 g (1 łyżeczka) mąki pszennej
100 g (5 sztuk) pieczarek
50 g (2 łyżki) śmietany 18%
3 g (1 łyżeczka) świeżego tymianku
Przyprawy: sól, pieprz, bazylia i tymianek
Porady kulinarne:
- Bulion warzywny: Najlepiej przygotować własny bulion warzywny, który można następnie wykorzystać do zrobienia zupy lub innej potrawy z sosem. Czysty bulion warzywny można także zamrozić i wykorzystać w innym dniu (polecam zamrażać w kilku małych pojemnikach). Alternatywą własnego bulionu jest gotowy bulion warzywny "winiary" w słoiczku, jednak ze względu na wysoką zawartość soli, nie polecam spożywać w nadmiernych ilościach.
- Zagęszczenie sosu: Ten proces jest bardzo istotny podczas przygotowania potrawy. Błędne zagęszczenie sosu wiąże się ze zważeniem śmietany i pojawieniu się małych białych kropeczek. Zdejmij patelnie z ognią i odlej odrobinę sosu z patelni do szklanki. Do szklanki z sosem dodaj śmietany, mąki i energicznie mieszaj aby nie było grudek. Wymieszaną zawartość ponownie wlej na patelnię i doprowadź do gotowania. Jeśli chcesz aby twój sos był gęstszy, dodaj więcej mąki.
- Świeży tymianek możesz zastąpić suszonym.
Przepis na kurczaka w sosie pieczarkowym:
- Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem, bazylią, wetrzeć rozdrobniony czosnek i smażyć na patelni rozgrzanej olejem do momentu gdy kurczak w środku będzie miękki.
- Pieczarki obrać, umyć i przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy kurczak będzie miękki, dodać pieczarki na patelnię.
- Wlać 1/2 szklanki przygotowanego bulionu warzywnego lub alternatywy własnego bulionu*.
- Ściągnąć patelnie z palnika i przelać odrobinę sosu do szklanki, wlać tam śmietanę i wsypać mąkę.
- Zawartość dokładnie wymieszać i ponownie przelać na patelnię.
- Gotować do momentu zagęszczenia sosu.
- Na koniec dodać posiekany szczypiorek.
Wartości odżywcze:
Energia: 316 kcal
Białko: 32 g
Tłuszcze: 16 g
Węglowodany: 11,6 g
Udostępnij swoje kulinarne dzieło na mediach społecznościowych z hasztagiem #zbilansowanepl