Szukasz pomysłu na dzisiejszą potrawę? Wybierz kategorię i znajdź ulubione danie!
Kanapka z szarpanym kurczakiem i kapustą

Kanapka z szarpanym kurczakiem i kapustą

Niedziela, Czerwiec 23, 2024 Śniadania i kolacje

Smaczny przepis na zbilansowaną kanapkę z szarpanym kurczakiem i kapustą

Kanapka z szarpanym kurczakiem i kapustą

Bułka z szarpanym kurczakiem i kapustą to idealna propozycja na pyszny i sycący lunch lub kolację. Połączenie serka śmietankowego, chrupiącej kapusty w zalewie, soczystego kurczaka w przyprawach, rukoli dostarcza niesamowitego smaku i sporej dawki składników odżywczych. Kapusta czerwona wykazuję właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne. Mięso z piersi kurczaka stanowi źródło pełnowartościowego białka i składników mineralnych. Białko pełni funkcję budulcową tkanki mięśniowej, funkcję energetyczną i funkcję odpornościową. Dodatek rukoli w potrawie dostarcza przede wszystkim witaminy A, C i K.

Skorzystaj z oferty edukacyjnej!
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej treści edukacyjnych o zdrowym odżywianiu skorzystaj z mojej porady dietetycznej i spersonalizowanego planu żywieniowego: Dieta IndywidualnaW zakładce "Przepisy" znajdziesz kilka innych inspiracji do gotowania, więcej przepisów kulinarnych odkryjesz wykupując Gotowe Diety.

Składniki (1 porcja):

90 g (1 sztuka) bułki grahamki

100 g (1/2 sztuki) mięsa z piersi kurczaka

25 g (1 łyżka) serka śmietankowego naturalnego

115 g (1 szklanka) kapusty czerwonej

Składniki na zalewę:

5 g (1 łyżeczka) octu

6 g (1 łyżeczka) cukru

10 ml (1 łyżka) oleju rzepakowego

30 g (1 garść) rukoli

Przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek i oregano

Kanapka z kurczakiem i kapustą | Zbilansowane.pl

Porady kulinarne:

  • Przygotowanie kurczaka: Mięso z piersi kurczaka duś na małym ogniu aby było soczyste. Gdy będzie już gotowe nie wylewaj całego sosu, pozostaw trochę i zacznij szarpać kurczaka widelcami.
  • Składniki: Zamiast czerwonej kapusty możesz użyć białą. 
  • Surówka: Rozważ przygotowanie surówki w większej ilości, surówkę z kapusty można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Przepis na kanapkę z kurczakiem i kapustą:

  1. Mięso z piersi kurczaka umyć, przekroić wzdłuż na cieńsze kawałki i przyprawić: sól, pieprz, czosnek, papryka i oregano.
  2. Mięso włożyć do rondelka i zalać wodą do przykrycia 3/4 mięsa.
  3. Doprowadzić do gotowania, następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 15 minut, aby kurczak był miękki.
  4. Gdy kurczak będzie już miękki, odlać nadmiar wody (trochę wody zostawić, aby nie wysuszyć mięsa) i porozrywać mięso za pomocą widelców.
  5. Z kapusty oberwać 3-4 pierwsze liście, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  6. W rondelku przygotować zalewę na kapustę: wymieszać ocet, cukier, olej i szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia i zalać kapustę. Włożyć na 15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
  7. Bułkę przekroić wzdłuż, posmarować serkiem, ułożyć kapustę, kurczaka i na wierzch rukolę.

Wartości odżywcze:

Energia: 577 kcal

Białko: 34 g

Tłuszcz: 19 g 

Węglowodany: 72 g

Udostępnij swoje kulinarne dzieło na mediach społecznościowych z hasztagiem #zbilansowanepl

Szukaj