Deser straciatella z musli i malinami - przepis na szybki i zdrowy posiłek!
Deser straciatella z musli i malinami
Ten deser to idealne połączenie jogurtu greckiego z posiekaną czekoladą gorzką i dodatkami takimi jak: musli i maliny. Potrawa stanowi sycący i zdrowy deser, który jest smaczny i łatwy w przyrządzeniu. Jogurt grecki to źródło białka, które stanowi niezbędny składnik umożliwiający budowanie masy mięśniowej oraz wpływa pozytywnie na sytość posiłku. Czekolada gorzka jest produktem bogatym w przeciwutleniacze i jest dobrą alternatywą dla czekolady mlecznej. Musli to dobre źródło witamin z grupy B i błonnika pokarmowego. Maliny mają działanie antybakteryjne i przeciwbólowe
Składniki (1 porcja):
Jogurt typu greckiego 200 g (1 kubeczek)
Musli z owocami suszonymi 45 g (3 łyżki)
Maliny 75 g (1 garść)
Czekolada gorzka 12 g (2 kostki)
Opcjonalnie: miód/słodzik
Porady kulinarne:
- W celu zwiększenia słodkości, możesz wymieszać jogurt grecki ze słodzikiem lub z miodem.
- Zamiast musli możesz użyć granoli lub płatków owsianych błyskawicznych.
- Deser możesz przechowywać w lodówce przez kilka godzin.
- Zamiast malin użyj swoje ulubione owoce np: borówki, truskawki, winogrono lub czereśnie
Przepis na deser straciatella z musli i malinami:
- W szklance na dno umieścić 2 łyżki musli z owocami suszonymi,
- Dodać jogurt grecki wymieszany z posiekaną czekoladą gorzką.
- Posypać na wierzch malinami i pozostałą ilością musli.
- Włożyć do lodówki na 5-10 min.
Wartości odżywcze:
Energia: 394.4 kcal
Białko: 22.2 g
Tłuszcz: 15.3
Węglowodany: 45.5
Udostępnij swoje kulinarne dzieło na mediach społecznościowych z hasztagiem #zbilansowanepl