Przepis na smaczną bułkę z szarpanym kurczakiem i surówką z kapusty czerwonej
Bułka z szarpanym kurczakiem i kapustą
Bułka z szarpanym kurczakiem i kapustą to idealna propozycja na pyszny i sycący lunch lub kolację. Połączenie serka śmietankowego, chrupiącej kapusty w zalewie, soczystego kurczaka w przyprawach, rukoli dostarcza niesamowitego smaku i sporej dawki składników odżywczych. Kapusta czerwona wykazuję właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne. Mięso z piersi kurczaka stanowi źródło pełnowartościowego białka i składników mineralnych. Białko pełni funkcję budulcową tkanki mięśniowej, funkcję energetyczną i funkcję odpornościową. Dodatek rukoli w potrawie dostarcza przede wszystkim witaminy A, C i K.
Składniki (1 porcja):
90 g (1 sztuka) bułki grahamki
100 g (1/2 sztuki) mięsa z piersi kurczaka
25 g (1 łyżka) serka śmietankowego naturalnego
115 g (1 szklanka) kapusty czerwonej
Składniki na zalewę:
10 g (1 łyżka) octu
10 g (1 łyżka płaska) cukru
20 ml (2 łyżki) oleju rzepakowego
30 g (1 garść) rukoli
Przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i oregano.
Porady kulinarne:
- Przygotowanie kurczaka: Mięso z piersi kurczaka duś na małym ogniu aby było soczyste. Gdy będzie już gotowe nie wylewaj całego sosu, pozostaw trochę i zacznij szarpać kurczaka widelcami.
- Składniki: Zamiast czerwonej kapusty możesz użyć białą.
- Surówka: Rozważ przygotowanie surówki w większej ilości, surówkę z kapusty można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Przepis na bułkę z kurczakiem i kapustą:
- Mięso z piersi kurczaka umyć, przekroić wzdłuż na cieńsze kawałki i przyprawić: sól, pieprz, czosnek, papryka i oregano.
- Mięso włożyć do rondelka, dodać liść laurowy, ziele angielskie i zalać wodą do przykrycia 3/4 mięsa.
- Doprowadzić do gotowania, następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez ~~15 minut, aby kurczak był miękki.
- Gdy kurczak będzie już miękki, odlać nadmiar wody (trochę wody zostawić, aby nie wysuszyć mięsa) i porozrywać mięso za pomocą widelców.
- Z kapusty oberwać 3-4 pierwsze liście, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- W rondelku przygotować zalewę na kapustę: wymieszać ocet, cukier, olej i szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia i zalać kapustę. Włożyć na min 30 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
- Bułkę przekroić wzdłuż, posmarować serkiem, ułożyć kapustę, kurczaka i na wierzch rukolę.
Wartości odżywcze:
Energia: 689 kcal
Białko: 34 g
Tłuszcz: 29 g
Węglowodany: 78 g
Udostępnij swoje kulinarne dzieło na mediach społecznościowych z hasztagiem #zbilansowanepl