Szukasz pomysłu na dzisiejszą potrawę? Wybierz kategorię i znajdź ulubione danie!
Babeczki pełnoziarniste z truskawkami

Babeczki pełnoziarniste z truskawkami

Sobota, Czerwiec 15, 2024 Desery i przekąski

Przepis na babeczki pełnoziarniste z truskawkami - zdrowsza alternatywa klasycznych babeczek i krótki czas przygotowania

Babeczki pełnoziarniste z truskawkami

Babeczki na bazie mąki pełnoziarnistej z dodatkiem truskawek i niską zawartością cukru to zdrowsza alternatywa dla klasycznych babeczek. Mąka pełnoziarnista jest bogatsza w zawartość błonnika pokarmowego i składników odżywczych. Błonnik pokarmowy wykazuje korzystne działanie na układ pokarmowy człowieka i kontroluje poziom cukru we krwi. Truskawki użyte w cieście dostarczają sporej ilości witaminy C, wspierającej układ odpornościowy i przyspieszając gojenie się ran. Skyr pitny dodany do babeczek zamiast mleka, jest bogatszym źródłem białka i probiotyków. Białko wpływa na budowę mięśni i jest pomocne podczas odchudzania, poprzez większe uczucie sytości. W przepisie można użyć cukier biały lub ksylitol, nalezy zwrócić uwagę, że ksylitol obniża skoki poziomu glukozy we krwi, co jest pomocne dla osób z cukrzycą. Wypróbuj pysznych babeczek, przygotowanie ich zajmie ci 10 minut. 

Skorzystaj z oferty edukacyjnej!
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej treści edukacyjnych o zdrowym odżywianiu skorzystaj z mojej porady dietetycznej i spersonalizowanego planu żywieniowego: Dieta IndywidualnaW zakładce "Przepisy" znajdziesz kilka innych inspiracji do gotowania, więcej przepisów kulinarnych odkryjesz wykupując Gotowe Diety.

Składniki (4 sztuki):

80 g mąki pszennej pełnoziarnistej

2 g (1/2 łyżeczki) proszku do pieczenia

1 g (1/4 łyżeczki) sody oczyszczonej

1 g (1 szczypta) soli

70 g truskawek - 20 g do dekoracji

55 g (1 sztuka) jaja

50 g skyra pitnego naturalnego/waniliowego

24 g (2 łyżki) cukru lub ksylitolu

3 g (1/2 łyżeczki) cukru waniliowego

20 g (2 łyżki) oleju rzepakowego

Opcjonalnie: czekolada i szczypta cukru pudru.

Porady kulinarne:

  • Foremki: Najlepiej użyć silikonowych lub metalowych foremek do masy. W papierowych foremkach przygotowana masa może się rozlać, przez co kształt babeczek nie będzie idealny.
  • Przygotowanie: Uzupełnić 3/4 pojemności każdej foremki przygotowaną masą. Rozważ przygotowanie 8 sztuk babeczek, produkt można przechowywać przez 3-4 dni szczelnie zapakowane.
  • Składniki: Skyr możesz zastąpić jogurtem naturalnym/greckim lub mlekiem.
Babeczki pełnoziarniste z truskawkami

Przepis na muffiny skyrowe z truskawkami:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
  2. Do jednej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, cukier biały/ksylitol i cukier waniliowy. Wszystko wymieszać łyżką.
  3. W drugiej misce dokładnie wymieszać: jajko, skyr pitny i olej rzepakowy.
  4. Wlej płynną masę do suchych składników, dodaj pokrojone drobno truskawki (50 g - resztę truskawek zostawić do dekoracji) i delikatnie wymieszać.
  5. Przygotować formy do babeczek (opcjonalnie natłuścić olejem).
  6. Wlać przygotowaną masę do foremek i piec w piekarniku przez 20-25 minut.
  7. Talerz opcjonalnie udekorować czekoladą, truskawkami i cukrem pudrem.

Wartości odżywcze:

Energia: 650 kcal

Białko: 18,2 g

Tłuszcz: 26 g

Węglowodany: 92

Udostępnij swoje kulinarne dzieło na mediach społecznościowych z hasztagiem #zbilansowanepl

Szukaj