Przepis na babeczki pełnoziarniste z truskawkami - zdrowsza alternatywa klasycznych babeczek i krótki czas przygotowania
Babeczki pełnoziarniste z truskawkami
Babeczki na bazie mąki pełnoziarnistej z dodatkiem truskawek i niską zawartością cukru to zdrowsza alternatywa dla klasycznych babeczek. Mąka pełnoziarnista jest bogatsza w zawartość błonnika pokarmowego i składników odżywczych. Błonnik pokarmowy wykazuje korzystne działanie na układ pokarmowy człowieka i kontroluje poziom cukru we krwi. Truskawki użyte w cieście dostarczają sporej ilości witaminy C, wspierającej układ odpornościowy i przyspieszając gojenie się ran. Skyr pitny dodany do babeczek zamiast mleka, jest bogatszym źródłem białka i probiotyków. Białko wpływa na budowę mięśni i jest pomocne podczas odchudzania, poprzez większe uczucie sytości. W przepisie można użyć cukier biały lub ksylitol, nalezy zwrócić uwagę, że ksylitol obniża skoki poziomu glukozy we krwi, co jest pomocne dla osób z cukrzycą. Wypróbuj pysznych babeczek, przygotowanie ich zajmie ci 10 minut.
Składniki (4 sztuki):
80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 g (1/2 łyżeczki) proszku do pieczenia
1 g (1/4 łyżeczki) sody oczyszczonej
1 g (1 szczypta) soli
70 g truskawek - 20 g do dekoracji
55 g (1 sztuka) jaja
50 g skyra pitnego naturalnego/waniliowego
24 g (2 łyżki) cukru lub ksylitolu
3 g (1/2 łyżeczki) cukru waniliowego
20 g (2 łyżki) oleju rzepakowego
Opcjonalnie: czekolada i szczypta cukru pudru.
Porady kulinarne:
- Foremki: Najlepiej użyć silikonowych lub metalowych foremek do masy. W papierowych foremkach przygotowana masa może się rozlać, przez co kształt babeczek nie będzie idealny.
- Przygotowanie: Uzupełnić 3/4 pojemności każdej foremki przygotowaną masą. Rozważ przygotowanie 8 sztuk babeczek, produkt można przechowywać przez 3-4 dni szczelnie zapakowane.
- Składniki: Skyr możesz zastąpić jogurtem naturalnym/greckim lub mlekiem.
Przepis na muffiny skyrowe z truskawkami:
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
- Do jednej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, cukier biały/ksylitol i cukier waniliowy. Wszystko wymieszać łyżką.
- W drugiej misce dokładnie wymieszać: jajko, skyr pitny i olej rzepakowy.
- Wlej płynną masę do suchych składników, dodaj pokrojone drobno truskawki (50 g - resztę truskawek zostawić do dekoracji) i delikatnie wymieszać.
- Przygotować formy do babeczek (opcjonalnie natłuścić olejem).
- Wlać przygotowaną masę do foremek i piec w piekarniku przez 20-25 minut.
- Talerz opcjonalnie udekorować czekoladą, truskawkami i cukrem pudrem.
Wartości odżywcze:
Energia: 650 kcal
Białko: 18,2 g
Tłuszcz: 26 g
Węglowodany: 92
Udostępnij swoje kulinarne dzieło na mediach społecznościowych z hasztagiem #zbilansowanepl