Strefa wiedzy i przepisy kulinarne!

Makaron z łososiem to szybkie i smaczne danie. Wystarczy usmażyć łososia, dodać szpinak i przygotować sos na bazie śmietanki. Całość połącz z makaronem, by uzyskać pyszne danie, idealne na obiad - Przepis na makaron z łososiem
Przepis na "Spaghetti z łososiem"
Pomysł na obiad - makaron z łososiem i szpinakiem w kremowym sosie.
Składniki na makaron z łososiem i szpinakiem (1 porcja):
Makaron spaghetti 75g
Łosoś wędzony na gorąco (Marinero) 125g
Szpinak 50g (2 garście)
Czosnek 6g (1 ząbek)
Oliwa z oliwek 5g (1 łyżeczka)
Śmietana 18% 25g (1 łyżka)
Kilka kropel soku z cytryny
Przyprawy: pieprz czarny i tymianek
Opcjonalnie: suszone pomidory i parmezan
Zamienniki:
Łosoś wędzony na gorąco: łosoś świeży lub łosoś pieczony
Przepis na makaron z łososiem w sosie śmietanowym - jak przygotować?:
- Makaron ugotować al'dente, według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić, zostawiając 3-4 łyżki wody z gotowania.
- Na patelnie z rozgrzaną oliwą dodać szpinak, rozdrobniony czosnek i smażyć do zarumieniani czosnku. Dodać wędzoną rybę na gorąco, makaron, śmietanę i w razie potrzeby wodę z gotowanego makaronu. Całość przyprawić tymiankiem, wymieszać i podgrzać.
- Ułożyć na talerz, przyprawić pieprzem i polać kilkoma kroplami soku z cytryny.
Wartości odżywcze przepisu "Makaron z łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym":
Energia: 592.8 kcal
Białko: 37.7 g
Tłuszcze: 21.53 g
Węglowodany: 63,79 g
Chcesz, by Twój jadłospis był równie smaczny i zbilansowany?
Skorzystaj z indywidualnej diety, dopasowanej do Twoich potrzeb i preferencji smakowych, a kalorie będą na odpowiednim poziomie.