Strefa wiedzy i przepisy kulinarne!

Łosoś z makaronem orzo i warzywami - przepis na pyszny i zdrowy obiad!
Łosoś z orzo i warzywami
Smaczna i zdrowa propozycja na obiad
Składniki na przepis "Makaron orzo z łososiem i warzywami" (1 porcja):
Łosoś świeży 150g
Makaron orzo 70g
Oliwa 5g (1 łyżeczka)
Pomidory koktajlowe 100g (1 garść)
Czosnek 6g (1 ząbek)
Warzywa na patelnię z przyprawa włoską "Hortex" 225g (1/2 paczki)
Oliwa 5g (1 łyżeczka)
Przyprawy: tymianek, oregano, opcjonalnie pieprz i cytryna
Przepis:
1.Oddzielić skórę od ryby, rybę przyprawić tymiankiem lub innymi ziołami.
2.Rybę piec w piekarniku w 180 stopniach przez ~20min
3.W między czasie na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażyć pokrojone pomidory koktajlowe i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
4.Na patelnię z pomidorkami, wsypać makaron orzo i wlać wodę, dusić pod przykryciem do momentu miękkiego makaronu ~15min (w razie potrzeby dolać wody), pod koniec przyprawić oregano.
5.W między czasie na innej patelni z rozgrzaną oliwą usmażyć warzywa według instrukcji na opakowaniu.
Wartości odżywcze "Makaron orzo z łososiem i warzywami"
Energia: 769 kcal
Białko: 43,7g
Tłuszcze: 32g
Węglowodany: 73,6g