Strefa wiedzy i przepisy kulinarne!

Zapiekana tortilla pełnoziarnista z wieprzowiną i warzywami
Enchilada z wieprzowiną
Składniki (3 porcje):
Tortilla pełnoziarnista 180g (3 sztuki)
Wieprzowina mielona 450g
Olej rzepakowy 10g (1 łyżka)
Papryka czerwona 110g (1/2 sztuki)
Kukurydza konserwowa 45g (3 łyżki)
Pomidory krojone w puszce 400g (1 puszka)
Ser mozzarella tarty 30g (3 łyżki)
Czosnek 18g (3 ząbki)
Szczypiorek 9g (3 łyżeczki)
Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, czosnek, papryka chili
Lubisz potrawy wykorzystując tortille? W moim planie żywieniowym uwzględnimy Twoje ulubione smaki, przy odpowiedniej kaloryczności diety. Zapoznaj się z ofertą diety indywidualnej.
Przepis na Enchilada z wieprzowiną:
- Na patelni z rozgrzaną oliwą, podsmażyć przyprawione mięso (sól, pieprz i papryka chili), czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę. Wlać 1/2 puszki pomidorów i gotować na średnim ogniu przez 5 min.
- Piekarnik rozgrzać na 180 stopni
- Tortille namoczyć trochę wodą aby była elastyczna, ułożyć farsz mięsny i zawinąć w rulon. Tortille ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać pozostałością pomidorów i posypać startym serem.
- Piec w piekarniku przez ~15min.
- Posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Energia: 570 kcal
Białko: 43 g
Tłuszcz: 25 g
Węglowodany: 46 g
Udostępnij swoje kulinarne dzieło na mediach społecznościowych z hasztagiem #zbilansowanepl