Strefa wiedzy i przepisy kulinarne!

Enchilada z wieprzowiną

Enchilada z wieprzowiną

środa, Luty 5, 2025 Śniadania i Kolacje

Zapiekana tortilla pełnoziarnista z wieprzowiną i warzywami

Enchilada z wieprzowiną

Składniki (3 porcje):

Tortilla pełnoziarnista 180g (3 sztuki)

Wieprzowina mielona 450g

Olej rzepakowy 10g (1 łyżka)

Papryka czerwona 110g (1/2 sztuki)

Kukurydza konserwowa 45g (3 łyżki)

Pomidory krojone w puszce 400g (1 puszka)

Ser mozzarella tarty 30g (3 łyżki)

Czosnek 18g (3 ząbki)

Szczypiorek 9g (3 łyżeczki)

Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, czosnek, papryka chili

Lubisz potrawy wykorzystując tortille? W moim planie żywieniowym uwzględnimy Twoje ulubione smaki, przy odpowiedniej kaloryczności diety.  Zapoznaj się z ofertą diety indywidualnej.    

Przepis na Enchilada z wieprzowiną:

  1. Na patelni z rozgrzaną oliwą, podsmażyć przyprawione mięso (sól, pieprz i papryka chili), czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę. Wlać 1/2 puszki pomidorów i gotować na średnim ogniu przez 5 min.
  2. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni
  3. Tortille namoczyć trochę wodą aby była elastyczna, ułożyć farsz mięsny i zawinąć w rulon. Tortille ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać pozostałością pomidorów i posypać startym serem.
  4. Piec w piekarniku  przez ~15min.
  5. Posypać pokrojonym szczypiorkiem. 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Energia: 570 kcal

Białko: 43 g

Tłuszcz: 25 g

Węglowodany: 46 g

Udostępnij swoje kulinarne dzieło na mediach społecznościowych z hasztagiem #zbilansowanepl

Szukaj